🗞️ Buletin informativ Din aviație #12
Wizz Air a decis să închidă baza operațională și majoritatea rutelor de la Bacău, alte rute spre și dinspre România au fost anulate, iar Airbus a livrat și în 2022 mai multe avioane decât Boeing.
Salutare!
Se pare că acest an începe cu o reorganizare a activităților comerciale pe care unele companii aeriene le au în țara noastră. De exemplu, Wizz Air închide baza de la Bacău și anulează câteva rute spre mai multe aeroporturi din România, iar TAROM renunță și ea la încă o rută.
Airbus și Boeing au anunțat oficial numărul de avioane livrate în 2022, dar și numărul de avioane pe care clienții lor le-au comandat anul trecut, iar producătorul european de avioane a raportat și în 2022 livrări și comenzi mai mari decât Boeing.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Din aviație poate fi acum accesat și la adresa www.DinAviatie.ro.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ Wizz Air a decis să închidă la finalul lunii ianuarie 2023 baza operațională de la aeroportul din Bacău. De asemenea, tot atunci va suspenda și cinci rute spre și dinspre Bacău. Pe larg aici.
✈️ Directorul general al aeroportului din Bacău a demisionat, iar președintele Consiliului Județean Bacău afirmă că aeroportul va fi reorganizat, va trece de la regie autonomă la societate pe acțiuni. Pe larg aici.
✈️ În intervalul 5 - 11 ianuarie 2023, pe Aeroportul „Henri Coandă”, 107 zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 60 minute.
Cele mai multe zboruri cu întârzieri de peste o oră s-au înregistrat, în ordine, la principalii operatori de pe aeroport, respectiv Wizz Air (52 zboruri), Ryanair (16 zboruri), TAROM (14 zboruri) și au fost anulate 28 de zboruri.
În intervalul 5 - 11 ianuarie 2023, pe AIHCB au fost operate 1.886 de zboruri, dintre care 1.800 regulate.
✈️ Aeroportul International „Mihail Kogălniceanu” din Constanța a încheiat activitatea desfășurată în anul 2022 înregistrând un trafic total (comercial și necomercial) de 80.007 pasageri, în creștere cu 51% față de anul trecut (53.006 - valoare înregistrată în 2021). Pe larg aici.
✈️ 26.835 de pasageri au călătorit în anul 2022 pe zborurile charter operate de pe Aeroportul Internațional Craiova către principalele destinații de vacanță din Europa și Africa de Nord.
Mai bine de jumătate dintre aceștia au călătorit în Antalya (56,2%), Monastir (19,7%) a depășit destinațiile din Grecia, Rodos (11,9%) și Zakynthos (3,5%), iar Hurghada (6,3%) a fost a patra cea mai populară destinație. Restul pasagerilor au călătorit pe alte zboruri neregulate.
Datele pentru traficul de pasageri de pe rutele regulate operate spre și dinspre aeroportul din Craiova nu au fost, încă, făcute publice.
✈️ Echipamentele necesare pentru operarea turnului de control al traficului aerian de la distanță au fost instalate la aeroportul din Brașov, iar lucrările de la clădirea de contingență sunt finalizate în procent de 98%. Pe larg aici.
✈️ Traficul aerian de pe aeroportul din Suceava a fost dat complet peste cap în a această săptămână. În zilele de marți, miercuri și joi aproape toate zborurile spre și dinspre aeroportul „Ștefan cel Mare” au fost anulate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🌍 … din aviația globală
✈️ airBaltic va deveni prima companie aeriană din Europa care va oferi conexiune la internet prin Starlink în toate avioanele sale. Serviciul va fi oferit gratuit pasagerilor. Pe larg aici.
✈️ Pasagerii care vor călători pe rute interne din SUA cu Delta Air Lines vor beneficia, începând cu 1 februarie, de conexiune la internet gratuită în timpul zborurilor. Pe larg aici.
✈️ Airbus a livrat în anul 2022 un total de 661 de avioane comerciale și a înregistrat comenzi pentru 820 de avioane. Pe larg aici.
✈️ Boeing Commercial Airplanes a livrat în 2022 un total de 480 de avioane și a primit comenzi pentru 774 de avioane. Pe larg aici.
✈️ Airbus UpNext a început să testeze noi tehnologii de asistență pentru piloți, la sol și în timpul zborului, pe o aeronavă de încercare A350-1000.
Cunoscute sub numele de DragonFly, tehnologiile care fac obiectul demonstrației includ devierea automată în caz de urgență în regim de croazieră, aterizarea automată și asistența la rulare și au ca scop evaluarea fezabilității și pertinenței explorării în continuare a sistemelor de zbor autonome în sprijinul unor operațiuni mai sigure și mai eficiente. Pe larg aici.
✈️ Compania Bavarian Airlines a aplicat pentru obținerea certificatului de operator aerian în Germania. Aceasta ar urma să opereze zboruri din Munchen spre Berlin, Dusseldorf, Amsterdam, Viena și Londra cu Embraer E195-E2. Pe larg aici.
✈️ Numărul zborurilor operate de avioanele private a crescut în pandemie și nu dă semne de scădere, chiar dacă milioane de pasageri se întorc la companiile aeriene comerciale, iar inflația crește costul zborurilor private și charter.
La nivel global, numărul zborurilor private a crescut cu 10% în 2022 față de anul precedent și cu 14% în comparație cu 2019. Pe larg aici.
✈️ Aproximativ 11 mii de zboruri au fost anulate sau întârziate miercuri după ce Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA s-a confruntat cu probleme la infrastructura IT timp de 90 de minute. Congresul american va investiga problema cu care s-a confruntat FAA. Pe larg aici și aici.
✈️ Michael O'Leary, directorul general al grupului Ryanair, afirmă că cererea pentru călătoriile în sezonul de vară al acestui an este foarte mare, iar prețurile biletelor de avion vor crește cu aproximativ 9%. Pe larg aici.
✈️ Producătorul chinez de avioane Comac estimează că peste cinci ani va reuși să producă 150 de avioane Comac C191 pe an. Modelul C919 va intra în serviciul comercial în primăvara acestui an. Pe larg aici.
✈️ Guvernul mexican va plăti 42 de milioane de dolari pentru a achiziționa brandul defunctei Mexicana Airlines și două clădiri deținute de aceasta. Președintele Mexicului a afirmat că brandul Mexicana va fi folosit pentru lansarea unei companii aeriene comerciale controlată de Armată. Pe larg aici.
✈️ Departamentul de Transport (DoT) al SUA a declarat că intenționează să solicite sancțiuni mai mari pentru companiile aeriene și pentru persoane care au încălcat regulile de protecție a consumatorilor, spunând că acestea sunt necesare pentru a descuraja încălcările viitoare. Pe larg aici.
✈️ Aeroflot a achiziționat zece Boeinguri 777-300ER de la compania de leasing VEB-Leasing, înregistrată în Irlanda. Aceasta este, de fapt, o subsidiară a băncii de dezvoltare VEB din Rusia. Pe larg aici.
✈️ Guvernul chinez a ridicat restricțiile de călătorie pentru Covid-19 în 8 ianuarie, însă în ciuda cererii mari pentru călătoriile spre și dinspre China, capacitatea de transport spre această țară este în continuare foarte redusă, iar creșterea va fi îngreunată de tensiunile continue dintre SUA și China. Pe larg aici.
✈️ Fondul de capital privat VIG Partners a cumpărat compania low-cost sud-coreeană Eastar Jet. VIG Partners ar urma să investească aproximativ 79,4 milioane de dolari în sisteme de management și pentru extinderea rețelei Eastar Jet. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Goa Mopa din India a fost oficial deschis traficului aerian, iar IndiGo Airlines a inaugurat noul aeroport. Compania low-cost indiană va opera de pe acest aeroport 168 de zboruri pe săptămână către opt destinații din India. Pe larg aici.
✈️ Compania China Southern Airlines a programat pentru 13 ianuarie 2023 două zboruri interne care ar urma să fie operate cu Boeinguri 737 MAX. Dacă acestea vor fi operate, ele vor fi primele zboruri cu acest tip de avion operate de o companie din China după aproape trei ani de la reținerea la sol a modelului. Pe larg aici.
✈️ Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA a numit 24 de experți care vor revizui procesele de management al siguranței din cadrul companiei Boeing. Experții se vor reuni în săptămânile următoare și vor avea la dispoziție nouă luni pentru a revizui și a emite constatări și recomandări pentru Boeing. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost americană Southwest Airlines se așteaptă la pierderi între 725 și 825 de milioane de dolari pentru trimestrul patru al anului 2022 după ce, în perioada sărbătorilor de la finalul anului trecut, a fost forțată să anuleze peste 16.700 de zboruri din cauza unor probleme de organizare cauzate, inițial, de vremea nefavorabilă din State. Pe larg aici.
✈️ Grupul Air France-KLM a emis primele obligațiuni legate de sustenabilitate pentru o sumă nominală de 1 miliard de euro, constând dintr-o obligațiune pe 3,3 ani de 500 de milioane euro și o obligațiune pe 5,3 ani de 500 de milioane euro. Pe larg aici.
✈️ Autoritatea Aviației Civile din Vietnam (CAAV) a înaintat o propunere Ministerului Transporturilor din Vietnam pentru a obține permisiunea de a crește dimensiunea totală a flotei companiilor aeriene vietnameze la 234 de avioane. Pe larg aici.
✈️ Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA va impune companiilor aeriene care operează în State să echipeze avioanele până la începutul anului 2024 cu radioaltimetre care nu vor avea interferențe cu undele radio ale rețelelor 5G. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ TAROM va înceta să mai opereze zboruri comerciale regulate între București și Munchen (Germania) de la sfârșitul lunii martie 2023. Pe larg aici.
✈️ LOT Polish Airlines va crește capacitatea de transport de pe ruta București - Varșovia cu aproximativ 35% prin operarea a cel puțin șase zboruri pe săptămână cu Boeinguri 737. Pe larg aici.
✈️ Ruta dintre capitalele României și Austriei va dispărea din rețeaua companiei low-cost Wizz Air de la finalul lunii ianuarie 2023. Pe larg aici.
✈️ Pegasus Airlines va crește frecvența de operare a rutei dintre București și Antalya de la finalul lunii martie 2023 de la un zbor la trei zboruri pe săptămână. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air închide baza operațională de la aeroportul „George Enescu” din Bacău și suspendă la finalul lunii ianuarie 2023 cinci rute spre și dinspre Bacău. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air a adus noi modificări rețelei sale de rute și renunță la patru rute spre și dinspre țara noastră mai devreme decât programase anterior. Pe larg aici.
✈️ AeroItalia își extinde operațiunile pe aeroportul din Forli (Italia) și va inaugura la începutul lunii aprilie 2023 ruta spre Oradea. Pe larg aici.
⚠️ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Un zbor operat de Jetstar Japan de pe aeroportul Narita din Tokyo (Japonia) către Fukoka (Japonia) a fost ținta unei alerte cu bombă și a efectuat o aterizare de urgență în Chubu (Japonia). Pasagerii au fost evacuați pe pista aeroportului, imediat după aterizare. Pe larg aici.
✈️ După alerta cu bombă care a vizat zborul Jetstar, autoritățile japoneze au declarat că un zbor Starlux Airlines care urma să decoleze de pe aeroportul Narita din Tokyo (Japonia) către Taipei (Taiwan) în 2 ianuarie a fost ținta unei alerte similare. Zborul nu apucase să decoleze, iar pasagerii au fost debarcați din avion la scurt timp după îmbarcare. Pe larg aici.
✈️ Trenul de aterizare principal al unui Airbus A330 Delta Air Lines care operase joi un zbor pe ruta Detroit (SUA) - Amsterdam (Țările de Jos) a atins pământul cu aproximativ 1 metru înainte de suprafața asfaltată a pistei. Incidentul este investigat de autorități. Pe larg aici.
✈️ Bateria externă a unui pasager care călătorea cu Scoot din Taipei (Taiwan) spre Singapore (Singapore) a luat foc în timp ce avionul în care acesta se afla se îndrepta spre pista de decolare. Cabina avionului s-a umplut de fum, iar doi pasageri au suferit răni ușoare. Pe larg aici.
✈️ Motorul numărul doi al unui Boeing 757 Delta Air Lines a cedat în timpul procedurii de decolare de pe aeroportul din Santa Ana (California, SUA). Din cauza exploziei, piloții au întrerupt decolarea, iar echipajele de urgență au intervenit pentru stingerea incendiului. Pe larg aici.
✈️ În 2 ianuarie 2023, un Airbus A330 ITA Airways a lovit cu vârful aripii ampenajul vertical al unui alt avion pe aeroportul JFK din New York (SUA). Acesta este al doilea incident de acest fel în care a fost implicat un Airbus A330 ITA Airways la JFK în ultimele șase luni. Pe larg aici.
✈️ Piloții unui Airbus A330 Delta Air Lines care zbura din Paris (Franța) spre Salt Lake City (Utah, SUA) au decis să întrerupă zborul în timp ce se aflau la nord-vest de Scoția din cauza unei probleme apărute la sistemul anti-îngheț al unuia dintre motoare. Aceștia au ales să aterizeze tocmai pe aeroportul din Madrid (Spania), datorită temperaturilor mai ridicate decât în Marea Britanie și Franța. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 737-800NG Pobeda Airlines a ieșit de pe pista aeroportului din Perm (Rusia) în timpul decolării și s-a oprit în pământul acoperit cu zăpadă. Pe larg aici.
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.