🗞️ Buletin informativ Din aviație #15
Peste 21 de mil. de pasageri au tranzitat în 2022 aeroporturile românești, aprox. 8,5 mil. dintre aceștia au fost transportați de Wizz Air, iar în ultimele zile două companii aeriene au dat faliment.
Salutare!
Aeroproturile din țara noastră au fost tranzitate în anul 2022 de peste 21 de milioane de pasageri, sub nivelul din 2019, iar 8,5 milioane dintre aceștia au fost transportați de compania low-cost Wizz Air.
Pe plan internațional, în ultimele șapte zile două companii aeriene din Europa, una din Marea Britania și alta din Norvegia, au cerut intrarea în insolvență și au suspendat cu efect imediat operațiunile aeriene, iar Boeing a livrat ultimul 747 asamblat.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆘 Din aviație are nevoie de parteneri. Dacă dorești să-ți promovezi afacerea în acest buletin informativ, contactează-ne la sales@aviationgeek.ro. Mulțumim.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ Aeroporturile din România au fost tranzitate în 2022 de peste 21 de milioane de pasageri. Numărul pasagerilor a fost în creștere cu 87,53% față de anul 2021 și aproape s-a triplat față de anul 2020, însă este sub nivelul din 2019. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Wizz Air a transportat pe rutele sale către și dinspre România în 2022 peste 8,5 milioane și rămâne lider de piață în țara nostră. Pe larg aici.
✈️ ANALIZĂ: Ryanair a depășit TAROM în topul companiilor aeriene care au transportat cei mai mulți pasageri în 2022 spre și dinspre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: Animawings se pregătește să recepționeze al trei avion, va fi tot un Airbus A320 și, probabil, va fi transferat tot de la Aegean Airlines. Mai multe detalii în curând.
✈️ EXCLUSIV: Carpatair a rezervat înmatricularea următorului avion, cel mai probabil contractul de leasing/achiziție ar urma să fie semnat în perioada următoare, iar avionul de tip A319/A320 ar urma să fie livrat în următoarele luni. Mai multe detalii în curând.
✈️ EXCLUSIV: Fly Lili ar urma să preia două Airbusuri A320 de la Carlyle Aviation Partners. Avioanele pe care compania românească le va recepționa au fost asamblate în 2004, respectiv 2005. Mai multe detalii în curând.
✈️ În intervalul 26 ianuarie – 1 februarie 2023, pe Aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni), 253 de zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 60 minute și au fost anulate 20 de zboruri.
Cele mai multe zboruri cu întârzieri de peste o oră s-au înregistrat, în ordine, la principalii operatori de pe aeroport, respectiv Wizz Air (128 zboruri), TAROM (44 zboruri), Ryanair (36 zboruri). În intervalul 26 ianuarie – 1 februarie 2023, pe AIHCB au fost operate 1.797 de zboruri, dintre care 1.654 regulate.
✈️ Structura noului terminal de la aeroportul din Iași este finalizată în proporție de 100%. Realizarea montajului elementelor prefabricate ale terminalui de pasageri T4 s-a făcut mai repede cu aproximativ o lună decât termenul prevăzut în graficul de lucrări.
Totodată, au fost monolitizate nodurile în proporție de peste 50%. Termenul de finalizare a întregului proiect este decembrie 2023.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🌍 … din aviația globală
✈️ Boeing a livrat în 31 ianuarie 2023 ultimul 747 pe care l-a asamblat. Avionul are număr de serie 1574 și a fost înmatriculat N863GT; va fi operat de Atlas Air pentru Apex Logistics. Detalii despre istoria modelului 747 aici. Pe larg aici.
✈️ Qatar Airways și Airbus au ajuns la o înțelegere amiabilă și reciproc agreată, referitoare la disputa juridică privind degradarea suprafețelor și consemnarea la sol a câtorva avioane de tip A350. Un proiect de reparații este în curs de desfășurare și ambele părți așteaptă cu interes ca avioanele afectate să fie readuse în stare de navigabilitate. Pe larg aici.
✈️ Havas, cel mai mare furnizor de servicii de deservire a avioanelor la sol pe aeroporturile din Turcia, a avertizat companiile aeriene ruse că ar putea înceta să deservească zborurile operate cu avioane fabricate în Occident din cauza sancțiunilor impuse de Washington. Pe larg aici.
✈️ Peter Gerber, în prezent director general al Brussels Airlines, a demisionat și va părăsi grupul Lufthansa. Acesta ar urma să preia funcția de conducere a companiei Condor Airlines (Germania). Interimatul funcției de director general al Brussels Airlines va fi asigurat de Christina Foerster, actuală membră a Consiliului de Adminstrație al grupului Lufthansa și fostă directoare comercială și generală la Brussels Airlines. Pe larg aici.
✈️ Grupul KLM, care face parte din grupul Air France-KLM, a comandat patru Airbusuri A350XWB în versiune cargo. Avioanele ar urma să fie operate de Martinair, o subsidiară a grupului KLM, și vor înlocui cele patru Boeinguri 747-400 cargo operate de aceasta. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană britanică flybe a suspendat duminică, cu efect imediat, toate zborurile. Aceasta va intra, din nou, în insolvență. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană norvegiană Flyr a suspendat marți, cu efect imediat, toate zborurile. Aceasta a solicitat intrarea în faliment. Pe larg aici.
✈️ Câteva zeci de zboruri operate de Iberia sâmbătă au fost anulate sau întârziate din cauza unei probleme care a afectat infrastructura IT a companiei spaniole. Pe larg aici.
✈️ Politicienii americani propun schimbare legislației, iar pasagerii care zboară în SUA ar putea beneficia, în sfârșit, de drepturi în cazul în care zborurile sunt întârziate sau anulate. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Heathrow din Londra a declarat că John Holland-Kaye, directorul său general, a informat Consiliul de Administrație al aeroportului că intenționează să renunțe în 2023 la funcția sa. Acesta a fost la conducerea celui mai aglomerat aeroport din Europa timp de nouă ani. Pe larg aici.
✈️ Boeing a informați angajații săi că va adăuga o nouă linie de asamblare a modelului 737 MAX în uzina din Everett (SUA) la jumătatea anului 2024. Conform companiei, aceasta intenționează să crească numărul de avioane asamblate lunar pentru modelul 737 MAX. Pe larg aici.
✈️ Boeing urmează să angajeze aproximativ 10.000 de persoane în 2023, pe măsură ce își revine după pandemie și crește rata lunară de producție a avioanelor comerciale. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul din Auckland (Noua Zeelandă) a fost închis temporar sâmbătă din cauza faptului că ploile torențiale au indundat o mare parte a terminalelor sale. Pe larg aici.
✈️ Producătorul american de avioane speră că vizita oficială în China a Secretarului de Stat al SUA va detensiona situația comercială dintre cele două țări și ar putea livra, din nou, avioane către clienții săi chinezi. Pe larg aici.
✈️ Ryanair a înregistrat un profit record după impozitare pentru trimestrul octombrie-decembrie 2022. Oficialii grupului au declarat că rezervările pentru zboruri de Paște și pentru perioada sezonului de vară sunt „foarte robuste”, acestea fiind stimulate de cererea generată de turiștii asiatici și de un dolar american puternic. Pe larg aici.
✈️ Analiză Reuters: două dintre cele mai mari clădiri industriale din lume, deținute de Boeing și Airbus, sunt goale, după ce cei doi producători de avioane au încetat producția modelelor 747, respectiv A380. Cu toate acestea, atât Boeing, cât și Airbus, urmează să asambleze în aceste uzine avioane mici. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene americane au anulat miercuri aproximativ 1.800 de zboruri după ce traficul aerian din două state americane a fost afectat de polei. Pe larg aici.
✈️ Liderul Hong Konguli, John Lee, a anunțat joi o campanie de promovare prin care va oferi 500 de mii de zboruri gratuite pentru a atrage vizitatorii, companiile și investitorii înapoi în centrul financiar asiatic după mai bine de trei ani de restricții dure împotriva Covid-19. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Aeroexpress Regional a decis să opereze zboruri regulate între Budapesta și Cluj Napoca și în primăvara acestui an. Inițial zborurile au fost disponibile pentru rezervare doar până în 17 februarie, iar acum sunt disponibile până în 17 aprilie. Pe larg aici.
✈️ SkyUp Airlines, originară în Ucraina, va opera în sezonul de vară zeci de zboruri charter de pe patru aeroporturi românești către destinații de vacanță din șase țări: Egipt, Spania, Grecia, Tunis, Turcia și Portugalia. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: Ryanair ar urma să anunțe zboruri comerciale regulate între București și aeroportul din Catania (Italia). Ruta va fi inaugurată la finalul lunii martie 2023. Mai multe detalii în curând.
✈️ ANALIZĂ: Topul rutelor spre și dinspre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București pe care au călătorit cei mai mulți pasageri în 2022:
București - Londra - București;
București - Istanbul - București;
București - Viena - București;
București - Amsterdam - București;
București - Tel Aviv - București;
București - Paris - București;
București - Roma - București;
București - Milano - București;
București - Madrid - București;
București - Frankfurt - București;
Mai multe detalii aici.
✈️ Air France, British Airways și Virgin Atlantic reiau zborurile comerciale regulate din Paris, respectiv Londra, către mai multe aeroporturi din China și Hong Kong. Pe larg aici, aici și aici.
✈️ Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Macedonia de Nord a declarat că a primit oferte de la trei companii aeriene - Aegean Airlines, Lufthansa și Wizz Air - pentru subvenții menite să încurajeze lansarea unor noi rute către cele două aeroporturi ale sale: Skopje și Ohrid. Pe larg aici.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Embraerul E175 (SP-LIK) care opera luni după-amiază zborul LO653 pe ruta Varșovia - Cluj Napoca a revenit pe aeroportul de origine la scurt timp de la decolare din cauza unei probleme tehnice. Pe larg aici.
✈️ Boeingul 737-800NG SunExpress (TC-SNT) care opera zborul XQ731 pe ruta Dusseldorf (Germania) - Trabzon (Turcia) în noaptea dintre 31 ianuarie și 1 februarie 2023 a aterizat pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București la ora locală 00:29 din cauza unei urgențe medicale. Pe larg aici.
✈️ Piloții unui avion de tip Let L-410 operat de Fly Air Africa Aviation au efectuat o aterizare de urgență fără tren de aterizare pe un câmp situat la aproximativ două mile nautice de aeroportul din Juda (Sudanul de Sud). Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A320 operat de o companie congoleză a pierdut o secțiune mare a profundorului de pe partea stângă a stabilizatorului orizontal în timpul decolării de pe aeroportul Mbuji Mayi (Rep. Democrată Congo). Pe larg aici.
✈️ Nu e neapărat un incident dar… Un cuplu și-a abandonat bebelușul la un ghișeu de check-in de la aeroportuldin Tel Aviv (Israel) deoarece nu achiziționaseră bilet pentru acesta și se grăbeau să prindă zborul spre Bruxelles CRL (Belgia). Pe larg aici.
💚 … despre sustenabilitate
✈️ Schimbarea modului de reducere a altitudinii în timpul aterizărilor ajută companiile aeriene să reducă emisiile de CO2 și consumul de combustibil. Pe larg aici.
✈️ Pasagerii care zboară cu Austrian Airlines, Lufthansa și Swiss Air Lines pot precomanda online mâncare (rece) pentru zborurile lor, dacă acestea au o durată de peste 60 de minute. Astfel, companiile aeriene reduc risipa de mâncare, iar zborurile sunt (puțin) mai sustenabile. Pe larg aici.
✈️ Travel Places lansează un nou fond de combustibil pentru aviație sustenabil (SAF), oferind clienților săi o oportunitate de a reduce amprenta de carbon generată de călătoriile lor. Pe larg aici.
✈️ Emirates a efectuat primul său zbor demonstrativ cu combustibil sustenabil de aviație (SAF) în 30 ianuarie 2023. Unul dintre cele două motoare ale unui Boeing 777-300ER cu care a fost efectuat zborul special a fost alimentat 100% combustibil pentru aviație sustenabil (SAF).
Acesta a decolat de pe Aeroportul Internațional Dubai (DXB) și a fost comandat de căpitanul Fali Vajifdar și căpitanul Khalid Nasser Akram, zburând mai bine de o oră peste coasta Dubaiului. Pe larg aici.
🆘 Din aviație are nevoie de parteneri. Dacă dorești să-ți promovezi afacerea în acest buletin informativ, contactează-ne la sales@aviationgeek.ro. Mulțumim.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.