🗞️ Buletin informativ Din aviație #24
Capitalul social al Legend Airlines (România) a fost majorat, Blue Air are Certificatul de Operator Aerian suspendat, iar Wizz Air este a doua companie aeriană care anunță rute regulate spre Brașov.
Salutare!
Certificatul de Operator Aerian al Blue Air a fost suspendat, Dan Air a pus la vânzare biletele pentru zborurile din București și Brașov, iar Wizz Air a anunțat primele rute spre și dinspre aeroportul brașovean.
Airbus a anunțat o comandă fermă pentru 12 avioane din familia A320neo și va deschide o a doua linie de asamblare la uzina din China, iar Boeing ar urma să reia în acest an livrările de MAX-uri către clienții din China.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ Certificatul de Operator Aerian al companiei low-cost Blue Air a fost suspendat în data de 31 martie 2023. Compania aeriană se afla oficial în insolvență. Pe larg aici.
✈️ PE SCURT⚡: AirConnect (România) a prelungit contractul cu NyxAir, iar compania estonă va continua să zboare cu Saab 340B pentru compania aeriană românească până la jumătatea lunii aprilie 2023.
✈️ Vechea aerogară a aeroportului din Sibiu, inaugurată în 1959, va fi demolată pentru a face loc extinderii terminalului aeroportului sibian. Pe larg aici.
✈️ PE SCURT⚡: Zborurile din nord-estul României, de la Iași și Suceava, au fost date peste cap în ultimele zile din cauza ninsorii abundente. Mai multe zboruri au fost deviate pe alte aeroporturi din țară, iar altele au fost anulate. Foto și video aici, aici și aici.
✈️ PE SCURT⚡: HiSky caută să închirieze cât mai rapid încă un Airbus, un A321ceo, pentru baza operațională din București, iar al doilea A321neoLR (YR-WIN), care va intra în flota companiei aeriene, va fi reconfigurat la 220 de scaune în clasa economică și va fi livrat în mai 2023.
✈️ PE SCURT⚡: În saloanele business de la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București au fost introduse noi tipuri de sendviciuri, focaccia, dar și mezeluri și brânzeturi. Astfel, calitatea serviciilor oferite în aceste saloane crește puțin, însă rămâne în continuare sub serviciile de care beneficiază în saloanele business din alte aeroporturi din regiune, și nu numai.
✈️ PE SCURT⚡: Capitalul social al companiei aeriene Legend Airlines a fost majorat recent de la 200 de lei la 1.000.000 de lei, prin emiterea unui număr de 99.980 noi părţi sociale, în valoare de 999.800 de lei. Youresh Ramin a contribuit cu suma de 549.890 lei, echivalent a 120.722,28 dolari americani, iar Timor Shah Shahab a contribuit cu suma de 449.910 lei, echivalent a 98.772,78 dolari americani.
După capitalizare, Youresh Ramin deține tot 55% din companie, iar Timor Shah Shahab deține restul de 45% din părțile sociale ale Legend Airlines SRL.
Cei doi au preluat compania aeriană românească de la Radu Cristian Gâdea în primăvara anului 2022, așa cum am relatat în exclusivitate la vremea respectivă aici.
✈️ PE SCURT⚡: Aeroporturile românești au fost tranzitate în februarie 2023 de 1.524.888 de pasageri. Traficul înregistrat în a doua lună a acestui an este cu 3,86% mai mare decât în 2019, cu 0,63% mai mare decât în 2020, cu 500,22% mai mare decât în 2021 și cu 78,78% mai mare decât în 2022.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
⭐ Recenzie
✨ Am zburat recent cu HiSky pe primul zbor comercial operat cu noul Airbus A321neoLR (YR-WOW). Zborul a avut loc vinerea trecută și a fost operat pe ruta București - Dublin. Aici poți să vezi ce surpriză a pregătit HiSky primilor pasageri care au zburat cu noul model de avion, dar și cum este interiorul acestui avion.
🌍 … din aviația globală
✈️ Compania aeriană ucraineană SkyUp Airlines a mutat miercuri seară din Ucraina un avion. Boeingul 737-800NG înmatriculat UR-SQP a decolat de pe aeroportul Boryspil din capitala Ucrainei la ora locală 19:15, iar în jurul orei 20:05 avionul a aterizat pe aeroportul din Iași. Pe larg aici.
În continuare, în Ucraina mai sunt blocate cel puțin 12 avioane civile, printre acestea se numără și trei Airbusuri A320 ale companiei Wizz Air. Pe larg aici.
✈️ După nouă ani de la concesionare, aeroportul din Chișinău a reintrat în administrarea Republicii Moldova. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul din Atlanta (SUA) a fost și în 2022 cel mai aglomerat din lume, atât după numărul de pasageri, cât și după numărul de mișcări (aterizări și decolări). Acest aeroport a procesat nu mai puțin de 93,7 milioane de pasageri și a întregistrat peste 724 de mii de aterizări și decolări anul trecut. Pe larg aici.
✈️ Avioanele companiilor aeriene rusești au nevoie de mentenanță pe care nu o pot primi din cauza sancțiunilor impuse Rusiei ca urmare a invaziei Ucrainei. Pe larg aici.
✈️ AerCap, cea mai mare companie de leasing din industrie, a semnat în primele trei luni ale anului 2023 contracte de leasing cu clienții săi pentru 131 de avioane și 24 de elicopetere. Aceasta a mai achiziționat 15 avioane și trei elicoptere și a vândut 32 de avioane și șase elicoptere. Pe larg aici.
✈️ Eurocontrol avertizează cu privire la potențiale „provocări uriașe” pentru industria aviatică pe continent în acest an. Acoperirea cererii mari și ținerea sub control a întârzierilor vor fi cele mai mari două provocări cu care se confruntă ecosistemul aviației, pe măsură ce valorile de trafic aerian vor reveni la aproximativ 92% din nivelul pre-Covid. Pe larg aici.
✈️ Airbus a anunțat o comandă fermă de AZAL - Azerbaidjan Airlines pentru 12 avioane de tip Airbus A320neo și A321neo. Pe larg aici.
✈️ California și alte trei state americane s-au alăturat vineri procesului Departamentului de Justiție (DoJ) al SUA, menit să împiedice JetBlue Airways să cumpere rivala Spirit Airlines pentru 3,8 miliarde de dolari. Pe larg aici.
✈️ SWISS va testa timp de 3 luni o tehnologie bazată pe Inteligența Artificială (IA) care va număra numărul de pasageri în timpul îmbarcării. Noua abordare ar trebui să sporească securitatea și să reducă volumul de muncă al echipajului său de cabină. Pe larg aici.
✈️ Qatar Airways va prelua nouă Boeinguri 737 MAX 8 asamblate inițial pentru compania rusă S7 Airlines. Avioanele nu au mai fost livrate acesteia din cauza sancțiunilor. Compania aeriană qatareză mai are comandate 25 de Boeinguri 737 MAX 10. Pe larg aici.
✈️ Zborurile din Europa din perioada sărbătorilor de Paști ar putea fi afectate de greve, iar companiile aeriene vor fi forțate să anuleze zboruri. Pe larg aici.
✈️ Acordul bilateral dintre Canada și Emiratele Arabe Unite în ceea ce privește numărul de zboruri care pot fi operate între cele două țări a fost modificat, iar numărul de zboruri permise a crescut cu 50%.
Potrivit noilor modificări, companiile aeriene canadiene vor putea opera, în total, 21 de zboruri pe săptămână între Canada și EAU, iar companiile din Emirate vor putea opera, în total, un număr identic de zboruri între cele două țări. Pe larg aici.
✈️ Boeing a livrat clienților săi peste 1.140 de Boeinguri 737 MAX, iar la începutul lunii aprilie 2023 au fost active, pentru prima dată, peste o mie de avioane de acest tip. Pe larg aici.
✈️ Compania americană Sun Country Airlines achiziționează de la o companie de leasing cinci Boeinguri 737-900ER. Acestea sunt operate în prezent de Oman Air și vor rămâne la aceasta până la finalul anului 2024. Pe larg aici.
✈️ O companie aeriană siriană, Cham Wings, este folosită pentru a transporta migranți în Libia. Ulterior, aceștia sunt transportați că bărci spre Italia și Malta. Pe larg aici.
✈️ Din cauza lipsei de avioane, companiile aeriene din Rusia au început să reactiveze avioane vechi, de producție sovietică sau rusă. La rândul său, AirBridgeCargo, care a operat până la impunerea sancțiunilor peste 25 de Boeinguri 747 cargo, ar urma să reactiveze cel puțin un Ilyushin IL96 în variantă cargo. Foto aici.
✈️ Guvernul britanic a decis să reducă taxele aeroportuare pentru pasagerii care zboară pe rute interne în Marea Britanie de la 1 aprilie 2023. Drept urmare, companiile aeriene au început să crească numărul de zboruri interne. Pe larg aici.
✈️ Judecătorii din Țările de Jos care s-au ocupat de disputa legală dintre KLM și alte companii aeriene în care se solicită respingerea deciziei luată de autorități prin care vor să reducă numărul anual al zborurilor spre și dinspre aeroportul Schiphol din Amsterdam au decis în favoarea companiilor aeriene. Pe larg aici și aici.
✈️ Ryanair a adunat peste 115 mii de semnături pentru o petiție prin care cere Comisiei Uniunii Europene să protejeze de grevă zborurile care survolează spațiul aerian al țărilor în care are loc greva. Pe larg aici.
✈️ Airbus a anunțat oficial deschiderea celei de-a doua linie de asamblare din cadrul uzinei pe care producătorul european de avioane o are în Tianjin (China). Pe larg aici.
✈️ Boeing ar urma să reia livrările de avioane de tip 737 MAX către două companii aeriene din China. Producătorul american de avioane are peste o sută de MAX-uri asamblate pentru companiile chineze, însă sunt nelivrate. Pe larg aici.
✈️ Holdingul ASL Airlines a anunțat oficial achiziția companiei aeriene Pionair din Australia. Aceasta are în flotă 12 avioane, care se vor alătura flotei de peste 140 de avioane operate de subsidiarele ASL Airlines. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Dan Air (România) a pus la vânzare biletele pentru rutele pe care urmează să le opereze începând cu luna iunie 2023 de pe aeroporturile „Henri Coandă” (Otopeni) din București și Brașov. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air este a doua companie aeriană care anunță zboruri regulate spre și dinspre aeroportul din Brașov. Compania low-cost va zbura spre aeroportul Luton din Londra (Marea Britanie) și spre aeroportul din Dortmund (Germania). Pe larg aici.
✈️ KLM și TAROM au extins de la finalul lunii martie 2023 acordul de codeshare cu șapte noi rute. Astfel, KLM va avea numere proprii de zbor pentru zborurile operate de TAROM din București spre Suceava și Chișinău.
La rândul său, TAROM va avea propriile numere de zbor pentru zborurile operate de KLM din Amsterdam spre Copenhaga, Dublin, Gothenburg, Lisabona și Stockholm.
✈️ Aegean Airlines a renunțat la planurile de a zbura regulat între Salonic (Grecia) și aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Pe larg aici.
✈️ De asemenea, Aegean Airlines a decis să renunțe și la zborurile regulate dintre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București și aeroportul din Larnaca (Cipru). Pe larg aici.
✈️ Finnair a decis să renunțe la cele mai scurte două rute din rețeaua sa. Compania finlandeză va înlocui zborurile dintre Helsinki și Turku și Tampere cu autobuze din 1 mai 2023. Zborurile de pe cele două rute aveau factor de încărcare mediu de 35%. Pe larg aici.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Nimic notabil în această săptămână, din fericire 😊.
🆘 Din aviație are nevoie de parteneri. Dacă dorești să-ți promovezi afacerea în acest buletin informativ, contactează-ne la sales@aviationgeek.ro. Mulțumim.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.