🗞️ Buletin informativ Din aviație #29
Turoperatorul Fibula deține acum 50% din Air Bucharest, ROMAERO nu mai are certificare Part-21, iar Dan Air anulează mai multe rute spre și dinspre Brașov și București.
Salutare!
50% din compania aeriană Air Bucharest sunt acum deținute de turoperatorul Fibula Air Travel, Certificatul de Autorizare a Organizației de Producție al ROMAERO a fost revocat, iar Dan Air ajustează rețeaua de rute de la București și Brașov.
Pe plan internațional, Airbus, Boeing și Embraer au primit comenzi pentru câteva sute de avioane în ultimele șapte zile. Ritmul va continua și în perioada următoare, când Turkish Airlines ar urma să anunțe o comandă record pentru 600 de avioane.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ Asian Express (Tajikistan) a cumpărat un avion de tip Boeing 737-300 de la compania aeriană românească Air Bucharest. Pe larg aici.
✈️ Fibula Air Travel România a intrat oficial în parteneriat cu compania aeriană Air Bucharest și deține 50% din aceasta. Pe larg aici.
✈️ Directorul ROMAERO a confirmat oficial faptul că Certificatul de Autorizare a Organizației de Producție al acesteia a fost revocat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Alexandru Anghel, directorul aeroportului din Brașov, a declarat în cadrul conferinței Smart Airport Cities #3 care a avut loc joi la Ghimbav că aeroportul brașovean va avea codul IATA „BSM”. Codul ICAO alocat acestuia este „LRBV”.
📰 PE SCURT: Autoritățile locale din Brașov au declarat în cadrul aceleiași conferințe că în 10-11 iunie 2023 vor organiza Ziua Porților Deschise la Aeroportul Brașov și un show aviatic.
✈️ Wizz Air Abu Dhabi a închiriat un avion de tip Boeing 737-800NG de la compania aeriană românească HelloJets. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Salonul business de la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București care purta denumirea companiei aeriene de stat, dar era operat de Dnata și era accesibil tuturor pasagerilor eligibili, a fost redenumit recent în „Dacia”.
Motivul este necunoscut, însă pasagerii eligibili ai TAROM au în continuare acces în saloanele business din aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București.
✈️ ROMATSA a făcut publice documentele tehnice referitoare la aeroportul din Brașpv. Acestea vor intra în vigoare în 15 iunie 2023. Astfel, aeroportul din Brașov va fi oficial operațional din de la jumătatea lunii iunie 2023. Pe larg aici.
✈️ Pompierii doljeni au intervenit miercuri pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe șantierul de la aeroportul din Craiova, unde se construiește un nou terminal. Se pare că flăcările au distrus hidroizolația de pe fundația terminalului. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: primul dintre cele două avioane de tip Boeing 737 cu care Air Bucharest va opera zboruri începând cu această vară a fost mutat în după-amiaza zilei de luni, 8 mai 2023, din Varna (Bulgaria) pe aeroportul "Aurel Vlaicu" (Băneasa) din București. Despre acest avion am scris în trecut mai multe detalii, aici.
📰 PE SCURT: Legend Airlines a efectuat luni, 8 mai 2023, șapte aterizări și decolări pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța cu Airbusul A340-300 înmatriculat YR-LRE.
Motivul? Aceste zboruri sunt necesare pentru pregătirea echipajelor de zbor și/sau certificare.
📰 PE SCURT: Fly Lili este a treia companie aeriană românească de la care AeroItalia închiriază avioane, după AirConnect și HelloJets. Sâmbătă, Airbusul A320 înmatriculat YR-LIA, singurul activ dintre cele două avioane de acest tip din flota Fly Lili, a operat un zbor în Italia pentru AeroItalia.
În seara zilei de 6 mai 2023 avionul companiei românești a revenit din Bologna (Italia) pe aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🌍 … din aviația globală
✈️ Ryanair a comandat 150 de Boeinguri 737 MAX 10 și are opțiunea de a comanda alte 150 de avioane de acest tip. Acestea vor avea o capacitate de transport de 228 de locuri, iar livrările vor avea loc în perioada 2027-2033. 50% dintre aceste avioane vor înlocui o parte dintre Boeingurile 737-800NG din flota grupului Ryanair.
Grupul de companii low-cost estimează că până în martie 2034 să ajungă la un trafic de 300 de milioane de pasageri. Anul trecut grupul a transportat 168 de milioane de pasageri. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: grupul Lufthansa afirmă că o treime din flota de Airbusuri A220 a companiei Swiss International Airlines și câteva Airbusuri A320neo sunt reținută la sol din cauza problemelor apărute la motoarele P&W care propulsează aceste avioane.
✈️ Tot din cauza problemelor apărute la motoarele Pratt&Whitney, KLM a anunțat că o parte dintre avioanele de tip Embraer E195-E2 este reținută la sol, iar compania va păstra în serviciul comercial o perioadă mai lungă avioanele de tip E190 pe care urma să le înapoieze companiei de leasing. Pe larg aici.
✈️ CFM International, care produce motoarele CFM Leap 1, câștigă teren în fața Pratt&Whitney pentru comenzile de motoare care propulsează Airbusurile din familia A320neo, după ce motoarele produse P&W au probleme de fiabilitate care au dus la reținerea la sol a peste o sută de avioane la nivel global. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: „În acest an, administrația Biden va propune o regulă care să facă companiile aeriene să acopere mesele, hotelurile, taxiurile și taxele de rerezervare - și să ofere despăgubiri pasagerilor atunci când ele sunt cele vinovate pentru anularea sau întârzierea zborurilor. Asta pe lângă rambursarea biletului,” afirmă președintele SUA.
✈️ După declarația președintelui american, IATA afirmă că aceste modificări vor duce la o creștere a prețului biletelor de avion și nu vor rezulta în reducerea numărului de zboruri anulate și întârziate. Pe larg aici.
✈️ Airbus a livrat 54 de avioane în aprilie, ajungând la un total de 181 de avioane pentru anul 2023, în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar suficient pentru a redeveni liderul industriei, cifrele fiind peste cele raportate de rivalul american Boeing. Pe larg aici.
✈️ Președintele și fondatorul Starlux Airlines, Chang Kuo-wei ar putea fi amendat pentru că a permis unei celebrități de pe internet să intre în cabina de pilotaj a avionului în timpul unui zbor către Los Angeles, operat în 26 aprilie. Pe larg aici.
✈️ Administrația pentru Aeronautică Civilă (CAA) investighează dacă președintele Starlux Airlines, Chang Kuo-wei a încălcat reglementările aviatice pilotând un Airbus A350 din Tokyo către Taiwan în timp ce era obosit. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene au mai mulți angajați decât au avut în ultimii 20 de ani, dar s-ar putea să nu aibă totuși suficient personal pentru a face față la ceea ce se preconizează a fi un sezon de călătorii de vară foarte aglomerat. Pe larg aici.
✈️ SpiceJet (India) se confruntă cu alte acțiuni în justiție pentru închirierea avioanelor după ce locatorul Aircastle a depus o petiție de insolvență împotriva sa. Petiția se referă la neplata ratelor de leasing pentru patru Boeinguri 737-800. Pe larg aici.
✈️ Producătorul brazilian de avioane Embraer va vinde până la 250 de avioane private de tip Praetor 500 către NetJets. Tranzacția este evaluată la 5 miliarde de dolari. Pe larg aici.
✈️ Turkish Airlines ar urma să comande un total de 600 de avioane noi în iunie. Acestea ar urma să fie livrate în următorii zece ani. Dacă ar fi confirmată, aceasta ar fi cea mai mare comandă din istoria industriei anunțată către o singură companie aeriană, eclipsând comanda record (neconfirmată încă) a Air India pentru 470 de avioane Airbus și Boeing în anunțată în decembrie 2023. Pe larg aici.
✈️ Livrările Boeing au scăzut la 26 de avioane în aprilie, mai puțin de jumătate din totalul lunii precedente, după ce un defect de fabricație a forțat producătorul american să oprească unele livrări ale celui mai bine vândut avion de pasageri, 737 MAX. Pe larg aici.
✈️ Grupul Emirates a înregistrat un profit de 2,9 miliarde de dolari în anul fiscal care s-a încheiat pe 31 martie 2023. Anul trecut grupul a anunțay o pierdere de 1,1 miliarde de dolari. Pe larg aici.
✈️ Piloții companiei Southwest Airlines au votat cu o majoritate covârșitoare pentru a autoriza o grevă, însă este puțin probabil ca aceștia să protesteze în viitorul apropiat. Dar, decizia acestora este menită să pună mai multă presiune asupra companiei aeriene în timpul negocierilor contractuale. Pe larg aici.
✈️ Producătorul european de avioane a confirmat că livrarea primului Airbus A350F unui client va avea loc acum la începutul anului 2026, cu câteva luni mai târziu decât era planificat inițial. Pe larg aici.
✈️ Al doilea mare locator de avioane din lume, SMBC Aviation Capital, a avertizat că decizia Indiei de a bloca firmele de leasing să preia avioanele închiriate companiei aeriene Go First va zgudui piața și va declanșa o criză de încredere.
SMBC, împreună cu companii precum Jackson Square Aviation și Bank of China Aviation, au tras un semnal de alarmă după ce un tribunal i-a acordat companiei aeriene Go Airlines (India) protecție în caz de faliment pentru a-i permite să își reia operațiunile, dar le-a interzis locatorilor să recupereze avioanele. Pe larg aici.
✈️ O instanță europeană a anulat decizia Comisiei Europene de a aproba salvarea de către Germania cu mai multe miliarde de euro a companiei aeriene Lufthansa în timpul pandemiei de coronavirus, declarând că CE a făcut „mai multe erori”. Pe larg aici.
✈️ China Airlines a confirmat achiziția a opt Boeinguri 787-9 Dreamliner. Astfel, comanda companiei taiwaneze pentru acest tip avion ajunge la 24 de avioane. Pe larg aici.
✈️ Directorul general al grupului Ryanair a declarat că grupul de companii low-cost pe care-l conduce ar urma să Egipt, Israel, Iordania și Maroc. Pe larg aici.
✈️ Philippine Airlines (PAL) a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Airbus pentru achiziționarea a nouă avioane de tip A350-1000. În ultimul an și jumătate, patru Airbusuri A350-900 din flota PAL au ajuns la Lufthansa. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene afirmă că cererea pentru călătoriile în clasele de călătorie premium este în creștere. Pe larg aici.
✈️ Proprietarul British Airways, IAG, a declarat că volumul călătoriilor de afaceri din America de Sud se recuperează mai repede decât cel din zona Atlanticului de Nord, dar se așteptă ca cel din urmă să revină la niveluri peste cererea pentru America de Sud. Pe larg aici.
✈️ IAG, Lufthansa și Air France-KLM, care sunt printre cele mai mari grupuri de aviație din Europa, sunt în curs de preluare sau cu ochii pe companii aeriene europene care au o prezență solidă pe piața din America de Sud: Air Europa, ITA Airways, respectiv TAP Air Portugal. Pe larg aici.
✈️ Prețurile biletelor de avion spre și dinspre Italia au crescut cu 70% față de anul trecut, cu mult peste nivelul inflației din Peninsulă. pe larg aici.
✈️ Biman Bangladesh a obținut o finanțare pentru achiziția a zece avioane produse de Airbus, două dintre acestea vor fi dedicate transportului de marfă. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Dan Air a ajustat programul de zbor și a decis să anuleze două rute spre și dinspre Brașov și cinci rute spre și dinspre București. Însă, compania aeriană a anunțat două destinații noi către care va zbura din București și a suplimentat numărul zborurilor dintre Brașov și orașele Nuremberg și Munchen. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Mareș Cărăvan, directorul comercial al HiSky, a confirmat oficial la conferința Smart Airport Cities #3 care a avut loc joi la Ghimbav că HiSky va zbura din Timișoara spre aeroportul din Tel Aviv din această vară.
✈️ AeroItalia a decis să mute zborurile pe care le va opera între București și Roma de pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) pe aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa). Modificările sunt deja vizibile în sistemul de rezervări al companiei aeriene. Pe larg aici.
✈️ După o amânare a debutului cu o lună, Wizz Air a decis într-un final să anuleze rutele regulate pe care urma să le opereze din București și Cluj Napoca spre aeroportul din Antalya (Turcia). Pe larg aici.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
📰 PE SCURT: Un Airbus A321neoLR HiSky care zbura în noaptea dintre miercuri și joi pe ruta Dublin - Chișinău a efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Manchester (Marea Britanie).
Motivul aterizării ar fi fost o depresurizare, iar în după-amiaza zilei de joi avionul, înmatriculat YR-WIN, a fost mutat de pe aeroportul din Manchester pe aeroportul din capitala Republicii Moldova.
✈️ Un Embraer E195-E2 AZUL care zbura în noaptea dintre marți și miercuri pe ruta internă Sao Paulo - Salvador a ieșit de pe pista aeroportului de destinație după aterizare.
Avionul s-a oprit în nămol la aproximativ 35 de metri față de capătul pistei. Pe larg aici.
✈️ Un număr necunoscut de pasageri au fost răniți după ce un Boeing 777 Qatar Airways care zbura din Doha (Qatar) spre Denpasar (Indonezia) a intrat într-o zonă cu turbulențe severe. Din cauza accidentului, piloții au decis să aterizeze pe aeroportul din Bangkok (Thailanda). Pe larg aici.
✈️ Vârful aripii a unui Boeing 737-800NG Boliviana s-a rupt și desprins de pe aripa avionului în momentul în care acesta a atins pista aeroportului din Sao Paulo (Brazilia). Pe larg aici.
✈️ Piloții unui Boeing 737-800NG GOL au întrerupt procedura de decolare de pe aeroportul din Rio de Janeiro (Brazilia) după ce motorul #2 ar fi suferit o problemă tehnică, iar la motorul avionului au putut fi observate flăcări. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Zborul Ryanair FR5334 Chania - București din 7 mai 2023 are o întârziere de aproximativ șase ore. Zborul urma să aterizeze la București la ora locală 22:00, însă noua estimare este 03:15.
Avionul cu care urma să fie operat acest zbor a fost schimbat cu unul care a fost mutat din Bergamo (Italia) în Chania (Grecia) din cauza unei probleme tehnice.
📰 PE SCURT: după ce în dimineața zilei de vineri, 5 mai 2023, Saabul 340 NyxAir care opera zborul AirConnect dintre București și Baia Mare a revenit de la sud de Cluj Napoca pe aeroportul de origine, zborurile companiei românești spre Baia Mare și Suceava au fost anulate.
Sâmbătă, 6 mai, zborurile AirConnect dintre Budapesta și București și Cluj Napoca au avut întârzieri semnificative și au fost comasate. De exemplu, zborul AirConnect dintre București și capitala Ungariei a fost operat cu peste nouă ore întârziere, decolare la ora 16:25 în loc de ora 07:00.
Pasagerii AirConnect care au bilet pentru zborul Budapesta - București au zburat ci escală în Cluj Napoca, iar pasagerii care au călătorit din Cluj Napoca spre Budapesta au avut escală în București.
✈️ Un YouTuber care a fost acuzat că a prăbușit în mod intenționat un avion pentru a obține vizualizări a acceptat să pledeze vinovat de acuzațiile federale de obstrucționare a unei investigații. După accident, acesta ar fi tăiat în bucăți avionul și astfel a reușit să îngreuneze investigația autorităților americane. Pe larg aici.
🆘 Din aviație are nevoie de parteneri. Dacă dorești să-ți promovezi afacerea în acest buletin informativ, contactează-ne la sales@aviationgeek.ro. Mulțumim.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.