🗞️ Buletin informativ Din aviație #3
Un avion Blue Air este sub sechestrul ANAF, Air Bucharest a vândut un Boeing 737 unei companii din Armenia, iar TAROM vinde de Black Friday vouchere și abonamente pe rute interne cu 50% reducere.
Salutare,
În ultima săptămână industria aviatică a fost destul de activă. Pe plan local avem câteva noutăți despre Blue Air și Air Bucharest, iar în Tanzania, din păcate, a avut loc un accident aviatic.
În China a debutat China International Aviation & Aerospace Exhibition - cel mai mare show aviatic din Asia, iar cu această ocazie doi producători de avioane au anunțat că două modele de avioane au fost certificate în China.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Buletinul informativ are acum o nouă „casă”; versiunea sa online și buletinele informative transmise anterior sunt disponibile la adresa www.DinAviatie.ro.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
TAROM vinde 2.500 de vouchere valorice și abonamente pe zboruri interne cu 50% reducere în cadrul campaniei de Black Friday organizată de eMAG. Pe larg aici.
Oficialii brașoveni afirmă că aeroportul Brașov-Ghimbav ar urma să fie operațional la mijlocul lunii iunie 2023. Acum sunt instalate ultimele echipamente de radio-navigație, iar în decembrie 2022 Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) va efectuata zboruri de calibrare și verificare a acestor echipamente dar și de validare a spațiului aerian din zona aeroportului brașovean. Pe larg aici.
Cel puțin unul dintre Boeingurile 737 deținute de Blue Air, cel parcat pe aeroportul din Bacău, este sub sechestrul ANAF, a confirmat compania low-cost pentru BoardingPass. Pe larg aici.
Air Bucharest a vândut unul dintre cele două Boeinguri 737 pe care le deține. Acesta a fost cumpărat de compania aeriană Armenia Airways. Pe larg aici.
George Rotaru, directorul Aeroclubului României, a fost înlocuit din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al TAROM cu o membră de partid. Pe larg aici.
Am aflat detalii în exclusivitate despre cele două Airbusuri A321neoLR care vor intra în flota companiei HiSky. Acestea sunt deja asamblate și vor fi livrate companiei românești în primele luni ale anului 2023. Pe larg aici.
Pista aeroportului din Oradea va fi prelungită cu încă 400 de metri, spre Nojorid. După finalizarea lucrărilor, aceasta va avea o lungime de 2500 de metri. Lucrările vor fi finalizate în aproximativ 13 luni, iar finanțarea este din fonduri europene.
Contrar celor declarate de președintele CJ Bihor, avioane de tip Airbus și Boeing pot ateriza și decola în Oradea chiar și în condițiile actuale Pe larg aici.Ministrul Transporturilor a anunțat că au fost demarate lucrările de construcție a unui nou terminal pentru plecări externe la aeroportul din Timișoara. Valoarea proiectului este de aproximativ 22 de milioane de euro. Pe larg aici.
Wizz Air a adus la baza operațională din București al 16-lea său avion. În perioada următoare ar urma să mai aducă încă unul. În total, compania aeriană low-cost are alocate bazelor operaționale din România 36 de avioane de tip Airbus A320, A321 și A321neo.
În intervalul 3 - 9 noiembrie 2022, pe Aeroportul Henri Coandă din București, 91 de zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 60 minute, iar alte 12 zboruri au fost anulate.
În același interval au fost operate 1.872 de zboruri, dintre care 1.723 regulate, fiind înregistrat un trafic de 202.805 de pasageri pe fluxurile de plecări, sosiri și tranzit.Companiile aeriene românești au transportat în primele șase luni ale anului 2022 doar 8,2% dintre pasagerii care au avut ca destinație sau punct de origine aeroporturi românești.
🌍 … din aviația globală
Airbus a anuțat datele pentru luna octombrie 2022. Producătorul european de avioane a livrat 60 de avioane către 38 de clienți. În aceeași lună Airbus a primit comenzi pentru 177 de avioane. Până acum, în 2022 Airbus a livrat 497 de avioane către 72 de clienți din întreaga lume.
Grupul Ryanair va instala „split-scimitar winglets” pe vârfurile aripilor celor 409 Boeinguri 737-800NG operate de companiile grupului irlandez. Investiția se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro. Pe larg aici.
Administrația Aviației Civile din China (CAAC) a certificat modelul ATR 42-600, a anunțat producătorul european de avioane la show-ul aviatic care se desfășoară în aceste zile la Zhuhai (China). Pe larg aici.
CAAC a certificat în China și modelul E190-E2 produs de Embraer. Producătorul brazilian de avioane estimează că în China vor fi livrate până în 2041 aproximativ 1.450 de avioane care au o capacitate de transport de până la 150 de pasageri. Pe larg aici.
China Southern Airlines a retras din serviciul comercial ultimul său Airbus A380. Aceasta a avut în flotă cinci Airbusuri A380 și a fost singura companie aeriană chineză care a operat acest tip de avion. Pe larg aici.
Formula 1 este în căutarea unei companii aeriene partenere. Contractul cu Emirates nu va fi prelungit. Pe larg aici.
Emirates a comandat încă cinci Boeinguri 777F (cargo). Compania din Emiratele Arabe Unite mai are în flotă 11 avioane de acest tip. Pe larg aici.
Silk Way West Airlines a finalizat comanda pentru două Boeinguri 777-8 în versiune cargo. Compania azeră mai are opțiunea de a achiziționa alte două avioane de același tip, iar acum operează o flotă compusă exclusiv din Boeinguri 747, 12 la număr. Pe larg aici.
Startupul norvegian Flyr se confruntă cu grave probleme financiare. Compania norvegiană are nevoie de aproximativ 34 de milioane de euro pentru a trece cu bine peste sezonul de iarnă 2022/3. Pe larg aici.
Guvernul italian mai pompează 400 de milioane de euro în ITA Airways deoarece evoluția procesului de privatizare a companiei aeriene avansează greoi. Pe larg aici.
Traficul aerian a fost serios afectat miercuri în Belgia din cauza unei greve care a avut loc la nivel național. Pe larg aici.
Controlorii de trafic aerian greci aveau planificată și ei o grevă pentru miercuri, însă a fost anulată în seara zilei de marți.
Traficul aerian din nord-estul Spaniei a fost parțial suspendat sâmbătă din cauza faptului că resturile unei rachete chinezești urmau să cadă în această regiune a Spaniei. Pe larg aici.
Cathay Pacific a numit un nou director general. Actualul director comercial al companiei va prelua funcția de director general la începutul lunii ianuarie 2023. Pe larg aici.
Autoritatea Aeronautică Civilă din Columbia se opune achiziției companiei Viva Air de către grupul Avianca. Agenția susține că fuziunea celor două companii aeriene ar duce la o concentrare mare a pieței și ar scădea nivelul concurențial de pe piața locală. Pe larg aici.
Aproximativ 200 de activiști de mediu au intrat sâmbătă ilegal în zona securizată a aeroportului Schiphol din capitala Regatului Țărilor de Jos și au blocat câteva avioane private. Poliția a arestat peste 100 de protestatari. Pe larg aici.
Emirates a raportat 1,08 miliarde de dolari profit pentru primele șase luni ale anului fiscal actual (aprilie - septembrie 2022). În aceeași perioadă a anului trecut compania a raportat pierderi care s-au ridicat la valoarea de 1,6 miliarde de dolari. Pe larg aici.
Și grupul Ryanair a raportat profit pentru primul semestru al acestui anul fiscal. Pentru perioada aprilie - septembrie 2022 Ryanair a obținut un profit record de 1,37 de miliarde de dolari. Pe larg aici.
Compania americană Global X ia în calcul lansare unei subsidiare în Europa în parteneriat cu TUI. De asemenea, aceasta ar putea prelua și opera avioane de tip Boeing 717. Pe larg aici.
Compania japoneză Skymark intenționează să comande 12 Boeinguri 737 MAX, patru direct de la producătorul american de avioane, iar alte opt ar urma să fie închiriate de la o companie de leasing. Pe larg aici.
Biroul Inspectorului General al Departamentului de Transport al SUA (OIG) a declarat joi că va audita modul în care FAA a supravegheat implementarea sistemului MCAS pe Boeingurile 737 MAX. OIG va verifica FAA și cu privire la inoperabilitatea alertelor privind dezacordul unghiurilor de atac (AOA), alerte care nu erau disponibile până în 2019 pe majoritatea MAX-urilor livrate. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
HiSky a operat luni primul zbor charter dintre România și Oman. Compania aeriană operează în fiecare luni zboruri charter pe ruta București - Salalah pentru turoperatorii români. Galerie foto aici.
Compania aeriană elenă Blue Bird Airways a început să opereze din nou zboruri comerciale regulate pe ruta Tel Aviv - București. Pe larg aici.
Nu are legătură cu România, însă majoritatea dintre cele șapte rute noi anunțate de Austrian Airlines că vor fi operate în sezonul de vară 2023 sunt destinații populare pentru români. Pe larg aici.
⚠️ … despre accidente și incidente aviatice
Un ATR 42 Precision Air care opera un zbor intern în Tanzania s-a prăbușit în lacul Victoria. În acest accident aviatic și-au pierdut viața cei doi piloți ai avionului și alte 17 persoane. Nici un cetățean român nu se afla la bordul avionului. Pe larg aici.
Doi însoțitori de bord care se aflau într-un Boeing 737 Alaska Airlines care zbura din Kahului (Hawaii) spre Seattle au avut nevoie de asistență medicală după ce în cabina avionului a apărut fum. Pe larg aici.
Un Airbus A340-600 Lufthansa care a decolat din Boston a revenit de două ori pe aeroportul de origine din cauza unor probleme tehnice. Pe larg aici.
Un Boeing 737 Southwest Airlines a avut o aterizare dură pe aeroportul din Milwaukee (SUA), iar doi însoțitori de bord au fost răniți ușor. Pe larg aici.
Un Boeing 737 Southwest a pierdut în timpul decolării din Sacramento (SUA) una dintre cele două roți din față. Pe larg aici.
Fuzelajul unui Airbus A320 MEA - Middle East Airlines a fost penetrat de un glonț în timp ce avionul companiei libaneze era în faza de aterizare pe aeroportul din Beiru. Pe larg aici.
Un Boeing 777-300ER care opera zborul Emirates EK209 joi după-amiază din Atena (Grecia) spre Newark (SUA) s-a întors din zbor pe aeroportul de origine. Aeroportul din capitala Greciei a fost informat de SUA despre faptul că la bordul avionului s-ar afla un pasager „suspect”. Avionul a fost escortat de două avioane de vânătoare și a aterizat în Atena pentru verificări suplimentare. Pe larg aici.