🗞️ Buletin informativ Din aviație #32
Wizz Air renunță în iarnă la 12 rute din România, Carpatair și Fly Lili recepționează un A319, respectiv A320, iar lucrările de extindere și modernizare a aeroportului din Satu Mare au început.
Salutare!
Compania low-cost Wizz Air renunță în iarnă la 12 rute spre și dinspre România, companiile românești Carpatair și Fly Lili recepționează un A319, respectiv A320, iar lucrările de extindere și modernizare a aeroportului din Satu Mare au început.
Pe plan internațional, avem o confirmare de la Airbus pentru comanda companiei Air Algerie, Boeing crește rata de producție a modelului 787 Dreamliner, SAS vinde bilete pentru zboruri operate cu avioane electrice, iar SmartLynx a evacuat cu succes un Airbus A330 din Ucraina.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ ANAF va încerca să vândă din nou un avion de tip MD-82 care a fost operat de o companie aeriană românească. Prețul de pornire al licitației este de 399 de mii de lei. Pe larg aici.
✈️ Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a pus în funcțiune fluxul rapid de control de securitate la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București pentru pasagerii posesori de pașapoarte biometrice. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană Fly Lili (România) va recepționa în perioada imediat următoare al treilea său avion, un Airbus de tip A320. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană My Jet România a înmatriculat recent în România încă un avion privat de tip Cessna Citation, asamblat în 2011. Pe larg aici.
✈️ Pista aeroportului „Avram Iancu” din Cluj Napoca va fi echipată cu sistem de aterizare instrumentală ILS CAT. III și sistem de detecție a obiectelor străine (FOD). Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană românească Carpatair își mărește flota și achiziționează încă un avion de tip Airbus A319. Avionul a fost mutat joi, 1 iunie 2023, pe aeroportul din Arad. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a înregistrat, în primele patru luni ale anului 2023, pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) și aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București, un trafic aerian de 4.283.687 pasageri și 37.888 mișcări de avioane (aterizări și decolări).
Numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile Bucureștiului în primele patru luni ale acestui an a înregistrat o creștere semnificativă, de 38.7%, față de aceeași perioadă a anului trecut, creându-se astfel premisele atingerii pragului de 14 milioane de pasageri în întreg anul 2023.
Comparativ cu perioada similară din 2019, când aeroporturile Capitalei au înregistrat maximul istoric, în acest an se înregistrează o creștere cu 95.109 a pasagerilor pe cele două aeroporturi din București. De asemenea, pe aeroporturile Capitalei numărul mișcărilor de avioane a ajuns la 37.888 în primele patru luni ale anului 2023, cu 11,8% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
📰 PE SCURT: Lucrările de extindere și modernizare a aeroportului din Satu Mare au fost demarate în această săptămână. Constructorul a organizat șantierul și a început primele lucrări: decopertarea stratului de vegetație, relocarea fibrelor optice și a conductelor de utilități.
De asemenea, a fost amenajată o zonă în care vor fi amplasate containerele pentru relocarea provizorie a terminalului de plecări, respectiv sosiri, până la modernizarea spațiului actual care deservește acest serviciu. Foto aici. Ilustrații cu conceptul aici.
📰 PE SCURT: Legend Airlines a mutat încă un Airbus A340 în România. Avionul, înmatriculat YR-LRD, a fost mutat miercuri de la aeroportul „Ataturk” din Istanbul (Turcia) către aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara, însă a efectuat o oprire de câteva zeci de minute pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Foto aici.
📰 PE SCURT: Legend Airlines a zburat cu două Airbusuri A340-300, înmatriculate YR-LRE și YR-LRC, în noaptea dintre luni și marți din Timișoara, respectiv Amman (Iordania) spre New Delhi (India).
Potrivit unor surse neoficiale, acestea au fost verificate de un potențial client indian și/sau autoritățile indiene, însă este neclar dacă Legend Airlines va zbura, totuși, pentru vreo companie aeriană din India.
Avionul înmatriculat YR-LRE a revenit marți seara pe aeroportul timișorean, iar cel înmatriculat YR-LRC a revenit miercuri pe aeroportul „Ataturk” din Istanbul (Turcia).
📰 PE SCURT: HiSky va a operat miercuri, 31 mai 2023, un zbor charter dus-întors pe ruta Sevilla (Spania) - Budapesta (Ungaria) cu Airbusul A320 înmatriculat YR-BEE. Scopul? Aceasta a transportat o parte dintre suporterii echipei Sevilla FC în capitala Ungariei pentru finala UEFA Europa League.
📰 PE SCURT: unul dintre cele patru Boeinguri 737-300 care au fost operate de TAROM timp de aproape 30 de ani părăsește în sfârșit România. Aceste avioane au fost cumpărate în vara anului 2022 de compania Sky One din Emiratele Arabe. Detalii aici.
Avionul care a părăsit luni România a fost înmatriculat anterior YR-BGE, iar acum are înmatriculare temporară N495SY și a zburat de pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București spre aeroportul „Queen Alia” din Amman, capitala Iordaniei.
Două dintre celelalte trei Boeinguri 737-300 care au fost operate de TAROM vor părăsi și ele aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București în perioada următoare, iar al patrulea, fost YR-BGB, va fi tăiat pe aeroportul bucureștean. Video aici.
📰 PE SCURT: Airbusul A321neoLR HiSky înmatriculat YR-WIN a petrecut recent câteva zile pe aeroportul din Ostrava (Cehia) pentru a-i fi reconfigurat interiorul.
Acum, acest avion are o capacitate de transport de 220 de pasageri într-o singură clasă de călătorie, scaunele din clasa business fiind înlocuite cu scaune din clasa economică, chiar dacă în acest tip de avioane pot fi instalate maximum 244 de scaune.
Cu toate acestea, scaunele din acest avion, dar și din celălalt A321neoLR HiSky (YR-WOW), au prize și se pot înclina pe spate, inclusiv cele din clasa economică.
Celălalt Airbus A321neoLR din flota HiSky va rămâne cu configurația actuală: opt scaune în clasa business și 193 de scaune în clasa economică. Foto din interior aici.
După reconfigurare, HiSky a operat cu Airbusul A321neoLR înmatriculat YR-WIN un zbor charter dus-întors pe ruta Stockholm - Larnaca pentru compania daneză Sunclass Airlines.
✈️ Germanii de la Premium Aerotec (parte a grupului Airbus) extind fabrica de la Ghimbav. Aceștia au solicitat încă 10 hectare de teren de la IAR Brașov pentru o hală nouă și extinderea celor existente. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Arad a semnat contractul de finanțare din fonduri europene pentru proiectul „Refacere cale de rulare Alfa (TWY A)”, perioada de implementare a acestui proiect fiind 2022-2023. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🌍 … din aviația globală
✈️ Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a finalizat urmărirea penală și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a fostului directorul general al Air Moldova, Iulian Scorpan, și vicedirectorului acesteia, Victor Sula, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu. Pe larg aici.
✈️ Boeing este în discuții cu startupul Riyadh Air, fondat de Fondul Suveran de Investiții al Arabiei Saudite, pentru o comandă care cuprinde cel puțin 150 de avioane de tip 737 MAX. În urmă cu câteva săptămâni, noua companie aeriană (necertificată încă), a comandat câteva zeci de Dreamlinere. Pe larg aici.
✈️ Qantas va retrage treptat din serviciul comercial de la jumătatea anului 2024 flota de Boeinguri 717. Aceasta va înlocui acest tip de avioane cu Airbusuri A220 deja comandate.
Compania australiană este a al doilea cel mai mare operator de Boeing 717 din lume, după Delta Air Lines. În lume mai sunt active doar aproximativ 100 de Boeinguri 717, acestea se regăsesc în flotele Qantas, Delta Air Lines și Hawaiian Airlines. Pe larg aici.
✈️ Primul Comac C919, avion produs de chinezi, a efectuat în sfârșit primul zbor comercial. Avionul, operat de China Eastern Airlines, a efectuat primul zbor comercial duminică, pe ruta Shanghai - Beijing. Pe larg aici. Video aici.
✈️ Boeing a crescut rata lunară de producție a modelului 787 Dreamliner de la trei la patru avioane pe lună și se pregătește să o mărească la cinci avioane produse pe lună până la sfârșitul anului. Pe larg aici.
✈️ Cathay Pacific Airways ar urma să anunțe o comandă fermă pentru câteva Boeinguri 777X în versiune cargo. Divizia cargo a companiei din Hong Kong operează în prezent 20 de Boeinguri 747-400F și 747-8F. Pe larg aici.
✈️ Certificarea celui mai mic model de 737 MAX, seria MAX 7, durează „un timp considerabil” din cauza noilor cerințe de documentare, dar producătorul de avioane încă crede că MAX 7 poate fi certificat până la sfârșitul anului.
În prezent doar 737 MAX 8 și MAX 9 sunt certificate, celelalte două versiuni, MAX 7 și MAX 10, sunt în curs de certificare de câțiva ani. Pe larg aici.
✈️ Directorul general al Air India a afirmat că aceasta va recepționa primele Boeinguri 737 MAX în trimestrul 3 al acestui an și primele Airbusuri A350 în trimestrul 4. Pe larg aici.
✈️ Global Airlines, o companie britanică care planifică să opereze servicii intercontinentale premium de pe aeroportul Gatwick din Londra (Marea Britanie) în primăvara anului 2024, a achiziționat primul său A380-800 de la locatorul Doric Asset Finance. Pe larg aici.
✈️ Lituanienii de la SmartLynx au reușit să mute cu succes din Ucraina în Polonia un Airbus A330-300 care a rămas blocat pe aeroportul din Liov din 23 februarie 2022. Avionul, înmatriculat 9H-SME și operat de SmartLynx Malta, a zburat în dimineața zilei de joi, 1 iunie 2023, de la Liov (Ucraina) spre aeroportul "Chopin" din capitala Poloniei. Pe larg aici.
✈️ Guvernul de la Budapesta (Ungaria) caută un co-investitor „prietenos” care să achiziționeze aeroportul din Budapesta, iar apoi să-l opereze. Pe larg aici.
✈️ Air Algerie a comandat cinci Airbusuri A330neo, seria 900, și două Airbusuri A350-1000. Anul în care aceste avioane vor fi livrate nu e menționat, însă comanda a fost anunțată în aprilie de compania aeriană. Pe larg aici.
✈️ Directorul general al Boeing, Dave Calhoun, a minimizat speculațiile conform cărora primul zbor comercial al avionului Comac C919 produs de China ar putea prefigura sfârșitul duopolului deținut în prezent de producătorul de avioane american și de rivalul său european Airbus. Pe larg aici.
✈️ Air New Zealand va cântări zece mii de pasageri care vor zbura pe zborurile sale internaționale înainte de îmbarcare. Măsura este parte a unui proiect pilot pentru a aduna noi date necesare pentru calcularea aproximativ corectă a greutății și a echilibrului avioanelor. Pe larg aici.
✈️ După ce un pasager a deschis ușa de evacuare a unui Airbus A321 Asiana Airlines cu câteva minute înainte de aterizare, compania sud-coreeană anunță că nu va mai vinde locuri care sunt în apropierea a două ieșiri de urgență de pe Airbusurile A321. Pe larg aici.
✈️ O senatoare americană dorește să schimbe legislația privind testele și standardele de siguranță pe care producătorii de avioane și companiile aeriene trebuie să le respecte cu privire la evacuarea de urgență a avioanelor. De asemenea, aceasta solicită și schimbarea modului în care se efectuează aceste testări. Pe larg aici.
✈️ Oficiali ai Embraer afirmă că vânzările producătorului brazilian de avioane nu sunt afectate de problemele apărute la motoarele GTF produse de Pratt & Whitney, în ciuda faptului că unele avioane din seria E2 sunt reținute la sol din cauza acestor probleme. Pe larg aici.
✈️ Directorul general al grupului Ryanair a livrat personal Comisiei Europene o petiție semnată de 1,1 milioane de pasageri din UE, cerând ca survolurile să fie protejate de grevele contrololrilor de traficului aerian, în special în Franța, pentru a evita întreruperea zborurilor. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air se confruntă cu critici și probleme juridice din cauza expansiunii rapide și a provocărilor operaționale. Compania aeriană low-cost datorează rambursări de aproape 5 milioane de lire sterline pasagerilor britanici. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Wizz Air nu va mai opera zboruri în sezonul de iarnă 2023/4 pe nu mai puțin de 12 rute spre și dinspre patru aeroporturi românești. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: în 1 iunie 2023 au fost reluate zborurile charter operate de pe aeroportul din Arad. Zborurile spre Antalya (Turcia). singura destinație disponibilă, vor fi operate de trei ori pe săptămână până în a doua jumătate a lunii septembrie 2023. Foto aici.
📰 PE SCURT: în 31 mai 2023 au fost reluate zborurile charter operate de pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Zborurile spre Antalya (Turcia). singura destinație disponibilă, vor fi operate odată pe săptămână până în a doua jumătate a lunii septembrie 2023. Foto aici.
📰 PE SCURT: SKY express Airlines (Grecia) a operat sâmbătă, 27 mai 2023, primul charter din acest sezon spre România. Compania aeriană elenă va zbura în această vară din Heraklion spre aeroporturile din București, Cluj Napoca, Iași, Sibiu și Târgu Mureș.
Adițional, SKY express Airlines va mai opera chartere și pe ruta Patras - Timișoara, iar din Rodos va zbura spre Cluj Napoca și Timișoara. Pe fiecare dintre aceste opt rute compania aeriană va opera un zbor pe săptămână până la jumătatea lunii septembrie 2023.
În total, aceasta va zbura cu Airbus A320neo de 144 de ori între România și Grecia în vara anului 2023 și va transporta pe cele opt rute aproape 27 de mii de pasageri.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Ușa de la una dintre ieșirile de urgență ale unui avion operat de Asiana Airlines a fost deschisă în timpul unui zbor operat vineri, 26 mai 2023, de către un pasager. Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A350 Air France a revenit după trei ore de zbor pe aeroportul din Osaka (Japonia) din cauza unor defecțiuni care afectau radarul meteo și indicațiile de viteză. După o inspecție a avionului a fost descoperit faptul că radomul avionului a fost avariat. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: ATR-ul 72-600 TAROM, înmatriculat YR-ATJ, care opera sâmbătă la prânz zborul RO603 București - Timișoara a revenit pe aeroportul de origine la scurt timp după decolare.
Motivul? Problemă tehnică. Pasagerii au fost transportați la Timișoara cu un alt avion de același tip, înmatriculat YR-ATK.
📰 PE SCURT: piloții Embraerului E195 LOT Polish Airlines (SP-LNM) care opera joi, 1 iunie 2023, zborul LO651 Varșovia - Cluj Napoca au decis să revină pe aeroportul de origine imediat după decolare.
Motivul este neconfirmat oficial, însă zborul a fost operat aproximativ două ore mai târziu cu același avion, deci nu este exclus ca acesta să fi revenit la Varșovia din cauza unei urgențe medicale, dar e posibil să fi fost vorba și despre o problemă tehnică minoră.
✈️ NOTABIL: din cauza furtunii de la Iași, Embraerul E195 Austrian Airlines care opera sâmbătă după-amiază zborul OS645 Viena - Iași s-a întors de lângă Iași și a aterizat pe aeroportul din Budapesta.
În consecință, zborul Austrian Airlines OS646 Iași - Viena din 27 mai 2023 a fost anulat, iar după realimentare pasagerii au zburat cu același avion spre capitala Austriei.
✈️ Două dintre cele patru roți ale trenului principal de aterizare și trenul de aterizare ale unui Boeing 737-800NG au fost serios avariate în timpul aterizării pe aeroportul din Jeddah (Arabia Saudită). Pe larg aici.
✈️ Anvelopa unei roți a trenului de aterizare de la un Boeing 737-800NG American Airlines a explodat în timpul aterizării. Avionul a părăsit pista, iar după inspecție s-a constatat că și aripa stângă a avionului a fost avariată. Pe larg aici.
✈️ Un avion de mici dimensiuni a efectuat o aterizare forțată pe o cale ferată din Statele Unite. Foto aici.
✈️ UN ALTFEL DE INCIDENT: pilotul unui Boeing 737 Southwest Airlines a intrat în cabina de pilotaj a avionului pe una dintre ferestrele acestuia deoarece ușa cabinei de pilotaj s-a încuiat când un pasager care a folosit toaleta la îmbarcare a închis-o. Pe larg aici.
✈️ UN ALTFEL DE INCIDENT: Pasagerii s-au baricadat într-un avion al companiei low-cost Wizz Air, care a aterizat la Varna în loc de Sofia, fără a-i anunța în prealabil. Pe larg aici.
💚 … despre sustenabilitate
✈️ Austria, Franța, Irlanda și Țările de Jos au cerut Uniunii Europene să înăsprească legile pentru a reduce impactul călătoriilor cu avionul privat asupra climei. Pe larg aici.
✈️ SAS - Scandinavian Airlines deschide vineri, 2 iunie 2023, rezervările pentru zborurile pe care le va opera cu avioane electrice. Totuși, momentan e neclar când aceste zboruri vor avea loc și pe ce rute. Pe larg aici.
✈️ Din februarie până în prezent, Peste 200 de mii de pasageri ai grupului Lufthansa au optat pentru bilete în clasa tarifară „Green fares”, tarife care includ compensarea emisiilor de CO₂ legate de zboruri. Pe larg aici.
🆘 Din aviație are nevoie de parteneri. Dacă dorești să-ți promovezi afacerea în acest buletin informativ, contactează-ne la sales@aviationgeek.ro. Mulțumim.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.