🗞️ Buletin informativ Din aviație #35
Dacă săptămâna trecută buletinul informativ a fost dedicat aeroportului din Brașov, în această ediție avem o mulțime de noutăți de la Salonul Aeronautic de la Paris.
Salutare!
Aeroportul din Iași a raportat un număr record de pasageri pentru mai 2023, Air Bucharest își schimbă denumirea, iar Fly Lili închiriază un A319 de la Avolon, în timp ce Dan Air își ajustează programul de zbor și anunță rute noi de la Brașov.
Pe plan internațional, întreaga secțiune este dedicată Salonului Aeronautic de la Paris. În această ediție am sumarizat comenzile de avioane primite de producători de la companii aeriene și de leasing în primele patru zile ale evenimentului.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ Compania aeriană românească Air Bucharest își va schimba oficial denumirea comercială în vara acestui an în „New Airlines”. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul din Iași a luat o serie de măsuri pe termen scurt pentru a optimiza procesarea pasagerilor, având în vedere creșterea semnificativă a traficului aerian. Pe larg aici.
✈️ Fly Lili (România) închiriază de la compania de leasing Avolon un Airbus A319 care a fost asamblat în 2008. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Stadiul de execuție a lucrărilor de la noul terminal al aeroportului din Iași a ajuns la 40%. Conform graficului, T4 va fi gata la finalul acestui an și va deservi zborurile internaționale.
Capacitatea de procesare a noii infrastructuri, de 3,5 milioane de pasageri pe an, va fi completată cu o varietate de servicii și facilități la standarde europene, precum și echipamente de ultimă generație. Video aici.
✈️ HiSky închiriază pe o perioadă de câteva luni un avion și echipaj de zbor de la compania aeriană ucraineană SkyUp Airlines (Ucraina). Pe larg aici.
✈️ Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca anunță demararea lucrărilor de execuție la extinderea terminalului de pasageri plecări pe latura de nord. Pe larg aici.
✈️ DNA a efectuat miercuri percheziții, printre altele, la Școala Superioară de Aviație Civilă (SSAvC), Inspectoratul General de Aviație (IGAv) și aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București pentru un prejudiciu de 23 de milioane de lei. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Legend Airlines (România) a mutat în 15 iunie 2023 de pe aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara în India al treilea Airbus A340-300 (YR-LRD).
Și cu acest avion compania aeriană românească operează zboruri charter pentru SpiceJet (India) între India și Arabia Saudită.
📰 PE SCURT: Aeroportul din Iași a înregistrat în mai 2023 un număr total de 229,348 de pasageri, ceea ce reprezintă un nou record pentru aeroportul ieșean.
Avansul față de aceeași lună a anului trecut, când au fost 159,813 de persoane, este de 43,51%, și de 106,16% față de luna mai 2019, când au fost 111,247 pasageri. Comparativ cu luna aprilie a acestui an, creșterea traficului de luna trecută este de 11,16 procente.
📰 PE SCURT: Black Sea Air Show ediția a II-a va avea loc sâmbătă, 5 august 2023, pe aeroportul "Mihail Kogălniceanu" din Constanța.
📰 PE SCURT: în 17 mai 2023 CNAB a invitat presa să vadă cele patru poziții de parcare pentru avioane care au fost construite la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București (Pe larg aici).
Cu toate acestea, la o lună și cinci zile de la eveniment, noile locuri de parcare încă nu sunt folosite, chiar dacă inițial a fost anunțat oficial faptul că e vorba doar de câteva zile până când avioanele vor parca acolo.
Dar nu e de mirare, construcția acestor locuri de parcare a început în 2019, iar ani de zile șantierul a fost abandonat. Acum, când construcția este finalizată, va mai dura o perioadă până când va fi și folosită.
În tot acest timp, pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București este activă o restricție care vizează companiile aeriene care nu zboară regulat la OTP, iar acestea nu pot parca la OTP avioane pentru o perioadă mai mare de șase ore din cauza lipsei locurilor de parcare.
De asemenea, din același motiv, companiile aeriene sunt informate că în intervalul 23:00 - 09:00 avioanele ar putea aștepta, după aterizare, pe căile de rulare eliberarea unor locuri de parcare.
📰 PE SCURT: În prima săptămână de operațiuni, respectiv în perioada 15-21 iunie 2023, pe aeroportul din Brașov au avut loc 15 aterizări și 15 decolări.
Majoritatea au fost zboruri regulate efectuate de compania Dan Air, dar au fost operate și zboruri charter spre Antalya (Turcia) cu Tailwind Airlines și Animawings și spre Heraklion (Grecia) cu Aegean Airlines.
De asemenea, miercuri, 21 iunie, un avion privat operat de Netjets a zburat din Corsica spre Brașov, iar mai apoi a decolat spre Zurich (Elveția).
📰 PE SCURT: C.N. Aeroporturi București (CNAB), compania care gestionează și aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București, anunță intenția de a lansa, în a doua jumătate a acestui an, licitații pentru operarea activităților de retail, alimentație publică și schimb valutar în cadrul aeroportului.
Licitațiile vor viza 21 de locații pentru retail și 25 de locații pentru alimentație publică, cu o suprafață totală de aproximativ 1.500 mp aferentă profilului retail, respectiv 2.000 mp pentru alimentație publică, locații situate în toate zonele din terminalele de pasageri, respectiv în zone publice și restricționate, Plecări și în Sosiri.
Licitația pentru retail va viza un singur pachet pentru toate categoriile de retail, inclusiv presă-papetărie și articole de uz zilnic/strictă necesitate, iar alimentația publică va cuprinde două pachete ce vor acoperi fiecare multiple locații.
Licitațiile vor constitui un proces competitiv, ce va fi demarat la începutul lunii august, iar entitățile interesate vor avea timp să-și depună ofertele până la jumătatea lunii octombrie. Astfel, CNAB se așteaptă să desemneze câștigătorii până la sfârșitul lunii noiembrie 2023.
✈️ Compania aeriană TAROM a pierdut definitiv procesul împotriva unei amenzi de 16,62 milioane de lei a Consiliului Concurenței, din septembrie 2020, aplicată pentru că ar fi facilitat schimbul de informații privind componente ale politicii de preț ale agențiilor de turism sancționate de instituție în decembrie 2018. Pe larg aici.
✈️ Cargo Air Terminal, o companie nou înființată de un grup de investitori, printre care proprietarul logisticianului ASG Wind Transport și familia unui fost director CFR Marfă, construiește un terminal de marfă pentru transportul aerian chiar lângă Aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🌍 … din aviația globală
Salonul Aeronautic de la Paris se desfășoară în perioada 19-25 iunie 2023. Așadar, în această ediție a buletinului informativ Din aviație întreaga secțiune despre aviația globală va fi dedicată acestui eveniment.
Chiar dacă în cadrul acestuia se semnează multe colaborări și înțelegeri între diferite entități din industrie, cele mai notabile noutăți le reprezintă comenzile de avioane.
Așadar, în continuare ne ne vom focusa pe comenzile primite de producătorii de avioane de la companiile aeriene și de leasing, dar și pe contractele semnate de unele companii aeriene cu producătorii de motoare de avioane.
✈️ Airbus:
- trei Airbusuri A350-900XWB de la Air Mauritius;
- 30 de Airbusuri din familia A320neo de la flynas (Arabia Saudită);
- 500 de Airbusuri din familia A320neo de la IndiGo;
- 25 de Airbusuri A321neo de la Volaris (Mexic);
- 140 de Airbusuri A320neo de la Air India;
- 70 de Airbusuri A321neo de la Air India;
- 34 de Airbusuri A350-1000XWB de la Air India;
- șase Airbusuri A350-900XWB de la Air India;
- nouă Airbusuri A350-900XWB de la Philippine Airlines;
- nouă Airbusuri A220-300 de la Qantas (Australia).
De asemenea, producătorul european de avioane a semnat cu Avolon (companie de leasing) un Memorandum de Înțelegere pentru achiziția a 20 de Airbusuri A330neo.
✈️ ATR:
- șase ATR-uri 72-600 de la Mandarin Airlines (Taiwan);
- două ATR-uri 72-600 de la Berjaya Air (Malaezia);
- trei ATR-uri 72-600 de la Azul (Brazilia);
- opt ATR-uri 72-600 de la trei clienți neidentificați;
- trei ATR-uri 42-600 de la doi clienți neidentificați.
✈️ Boeing:
- patru Boeinguri 737 MAX 8 de la Akasa Air (India);
- patru Boeinguri 737 MAX 7 de la Luxair (Luxemburg);
- două Boeinguri 787-9 Dreamliner de la Air Lease Corp. (companie de leasing);
- 190 de Boeinguri 737 MAX de la Air India;
- 20 de Boeinguri 787 Dreamliner de la Air India;
- 10 Boeinguri 777X de la Air India;
- 40 de Boeinguri 737 MAX de la Avolon (companie de leasing);
- opt Boeinguri 737 MAX 9 de la Air Algerie;
- opt Boeinguri 787-9 Dreamliner de la China Airlines (Taiwan).
Adițional, EL AL Airlines a semnat un contract de leasing cu compania de leasing AerCap pentru închirierea a două Boeinguri 787-9 Dreamliner.
La rândul său, compania de leasing Nordic Aviation Capital (NAC) a semnat cu Boeing un contract pentru conversia unui Boeing 737-800NG din versiune de pasageri în versiune cargo.
✈️ De Havilland:
- două avioane de tip DHC-6 Twin Otter de la Flybig Airlines (India).
De asemenea, compania aeriană indiană și producătorul canadian de avioane au semnat și intenția de achiziție a altor zece avioane Twin Otter.
✈️ Embraer:
- șapte Embraere E175 de la American Airlines;
- șase Embraere E195-E2 de la Binter Canarias (Spania);
- 15 Embraere E195-E2 de la Azorra (companie de leasing).
Pe lângă aceste comenzi ferme, producătorul brazilian de avioane a semnat o înțelegere cu Lanzhou Aviation Industry Development Group petru conversia a 20 de avioane de tip Embraer E190 și E195 din versiune de pasageri în versiune cargo.
Compania aeriană canadiană Porter Airlines a semnat un contract de leasing cu compania de leasing Avolon pentru zece Embraere E195-E2.
O parte dintre aceste comenzi au fost anunțate în trecut ca intenții sau opțiuni de achiziție, însă comenzile ferme au fost oficializate doar în cadrul evenimentului de la Paris.
Dar, pe lângă acestea, CFM International și Pratt & Whitney, producători de motoare pentru avioane, au anunțat semnarea unor contracte importante cu companii aeriene.
Compania mexicană Volaris a ales motoarele GTF de la Pratt & Whitney pentru propulsia altor 64 de Airbusuri din familia A320neo comandate anterior.
De asemenea, 70 de Airbusuri A321neo și 50 de Airbusuri A321XLR comandate anterior de United Airlines vor fi propulsate de aceleași motoare GTF de la P&W.
La rândul său, CFM International a anunțat faptul că Jet2 (Marea Britanie) a decis că propulsia Airbusurilor din familia A320neo comandate (35 pe comandă fermă și 36 de opțiuni de achiziție) să fie asigurată de motoare CFM Leap-1A.
Ediția din 2023 a Salonului Aeronautic de la Paris are loc în perioada 19-25 iunie 2023 pe aeroportul Le Bourget din capitala Franței.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ GlobalX Airlines din SUA operează zboruri comerciale regulate cu un Airbus A320 de la și spre București pentru compania low-cost maghiară Wizz Air. Pe larg aici.
✈️ flyDubai va zbura cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână între Dubai și București de la finalul lunii octombrie 2023. Pe larg aici.
✈️ Dan Air a ajustat programul de zbor pentru a putea opera zborurile spre și dinspre aeroportul din Brașov în intervalul orar în care acesta este operațional. Pe larg aici.
✈️ AirConnect a decis să renunțe la zborurile regulate dintre Cluj Napoca și Budapesta, dar și la cele dintre Suceava și Constanța. Pe larg aici.
✈️ Dan Air a reorganizat programul de zbor și a pus la vânzare bilete pentru zboruri din Brașov spre patru destinații noi din Italia și Spania. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air intenționează să opereze zboruri comerciale regulate de pe aeroportul din Craiova spre Istanbul (Turcia). Pe larg aici.
📖 Lectură interesantă despre…
… cum este să zbori de pe aeroportul din Brașov, din perspectiva unui pasager. Pe larg și galerie foto aici.
⭐ Recenzie
✨ Aeroexpress Regional operează zboruri comerciale regulate între Cluj Napoca și Budapesta cu avioane de tip Embraer EMB-120 Brasilia, iar la începutul lunii iunie 2023 am zburat și eu cu această companie între Cluj Napoca și capitala Ungariei. Pe larg și galerie foto aici.
🆘 Din aviație are nevoie de parteneri. Dacă dorești să-ți promovezi afacerea în acest buletin informativ, contactează-ne la sales@aviationgeek.ro. Mulțumim.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.