🗞️ Buletin informativ Din aviație #42
My Jet România își mărește flota cu un Gulfstream G200, zborurile de la Craiova vor fi mutate temporar la București în octombrie, iar HiSky a transportat 215 mii de pasageri în iulie 2023.
Salutare.
My Jet România își mărește flota cu un Gulfstream G200, zborurile de la Craiova vor fi mutate temporar la București în octombrie, HiSky a transportat 215 mii de pasageri în iulie 2023, iar un grup spaniolo-portughez e interesat de marca Blue Air.
Forțele Aeriene Germane vor retrage cât mai repede posibil din serviciu două Airbusuri A340 după ce unul dintre ele s-a defectat în Abu Dhabi (EAU) în timpul unei vizite oficiale, DAE achiziționează un portofoliu de peste 60 de avioane Boeing de la o companie de leasing chineză, iar Embraer va crește rata de producție a avioanelor în perioada următoare.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ Șase oameni de afaceri români s-au asociat recent și au achiziționat un avion privat de tip G200 Galaxy produs de compania americană Gulfstream. Avionul va fi operat de compania aeriană românească My Jet. Pe larg aici.
✈️ Toate zborurile din și spre aeroportul din Craiova vor fi mutate timp de zece zile pe aeroportul „Henri Coandă” din București în octombrie 2023. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Grupul Orbest SA, care deține companiile aeriene Iberojet și Evelop Airlines, ar fi interesat să achiziționeze marca Blue Air.
În presa din România au apărut mai multe articole în care se menționează că grupul ar fi interesat să achiziționeze compania aeriană Blue Air, însă, potrivit surselor BoardingPass, această informație este eronată, grupul fiind interesat doar de marca Blue Air.
📰 PE SCURT: Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca a sărbătorit joi pasagerul cu numărul 2.000.000 înregistrat în anul 2023. Aceasta este a cincea oară în istoria aeroportului când acesta atinge pragul de 2 milioane de pasageri înregistrați într-un an calendaristic.
Prima dată când aeroportul din Cluj Napoca a depăști pragul de 2.000.000 de pasageri înregistrați într-un an calendaristic a fost în anul 2017, iar de atunci cu excepția anilor pandemici 2020 și 2021, în fiecare an a existat această posibilitate de a marca reușita și excelența operațiunilor aeroportuare printr-un moment aniversar celebrat împreună cu pasagerii și partenerii noștri.
Pasagerul cu numărul 2.000.000 înregistrat în anul 2023 a fost sărbătorit cu 2 luni mai devreme decât în anul anterior și a fost transportat de către Ryanair, pe zborul său cu numărul FR9547, de la Bruxelles Charleroi la Cluj Napoca.
📰 PE SCURT: Prima etapă a lucrărilor la noua parcare e finalizată, conform graficului. Aeroportul a preluat de la constructor platforma betonată cu primele 140 de locuri, din fața terminalului T3 și pe porțiunea din dreptul noului terminal (T4).
Până la mijlocul lunii septembrie se va lucra pe spațiile din fața terminalelor T1 și T4, și vor fi pregătite alte 150 de locuri, ceea ce va permite aeroportului să deschidă parcarea, parțial, și pentru public.
Extinderea parcării va continua în zona viitorului terminal, până în octombrie, în paralel cu reconfigurarea căilor de acces.
Parcarea finalizată va avea aproximativ 600 de locuri, iar pasagerii vor beneficia și de un sistem modern de management pentru aceste servicii. Galeri foto.
📰 PE SCURT: O echipă de specialiști străini se ocupă, zilele acestea, de instalarea tunelurilor de îmbarcare/debarcare a pasagerilor la noul terminal al aeroportului din Iași.
Acestea sunt o componentă importantă din proiectul noului terminal, care va avea, în total, șapte porți de îmbarcare, trei fiind prevăzute cu „burdufuri”.
Acestea vor simplifica procesul de îmbarcare și debarcare direct din terminal la avion și invers, oferind mai mult confort pasagerilor. Aeroportul din Iași va fi al doilea aeroport din țară dotat cu astfel de echipamente, celălalt fiind aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Galerie foto.
📰 PE SCURT: Lucrările la viitorul terminal T4 al aeroportului din Iași au ajuns la un stadiu de execuție de 55%. Recent au început lucrările de finisaj, iar în parelel se instalează lifturile și benzile de transport bagaje, la parter.
De asemenea, se avansează cu montarea geamurilor, în partea dinspre platforma de parcare a avioanelor. Compartimentările interioare sunt finalizate, iar lucrările la fațadă sunt și ele aproape gata.
Tunelurile de îmbcarcare/debarcare au sosit mai devreme decât era programat, iar zilele acestea se ocupă de montarea lor specialiști din străinătate, două cadre de susținere fiind deja asamblate.
Săptămâna viitoare ar trebui să ajungă și cele trei scannere de bagaje de cală, și tot atunci va începe montarea panourilor la parcul fotovoltaic, ce au fost deja livrate. Au rămas mai puțin de 5 luni până la finalizarea lucrărilor.
📰 PE SCURT: în primele șase luni ale anului 2023 au circulat circa 1,48 milioane de călători, aproximativ 247.000 de călători pe lună, adică în jur de 8.200 de călători pe zi, cu autobuzele STB pe linia 783 între aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) și Piața Unirii, potrivit datelor transmise de STB către HotNews.
✈️ Compania din domeniul aviatic Aerostar raportează pentru primele 6 luni ale anului 2023 o cifră de afaceri de 245,42 milioane lei, cu 22,45% mai mare decât cea de 200,41 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Pe larg aici.
✈️ Transferoviar Călători (TFC) a introdus marți seara primele automotoare Alstom Coradia spre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București, rută pe care anul trecut a reușit să ”smulgă” de la CFR Călători 12 trase. Este cel mai nou material rulant care circulă pe ruta Gara de Nord - aeroport „Henri Coandă” (Otopeni). Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🌍 … din aviația globală
✈️ Boeing l-a numit pe Alvin Liu director al diviziei sale din China, alegând astfel un reprezentant născut în China. Atât Boeing, cât și Airbus au acum directori în China, care s-au născut în țară. Pe larg aici.
✈️ Embraer afirmă că urmează să crească rata de producție a avioanelor sale comerciale și executive cu douăzeci de procente în acest an, urmând să aibă încă o creștere de douăzeci de procente în 2024. Pe larg aici.
✈️ Dubai Aerospace Enterprise (DAE) a semnat un acord definitiv pentru a achiziționa drepturile, interesele și obligațiile unui portofoliu de 64 de avioane de tip Boeing 737 MAX de la o filială deținută în totalitate a China Aircraft Leasing Group Holdings (CALC). Pe larg aici.
✈️ Royal Air Maroc (RAM) va închiria patru Boeinguri 737 MAX 8 și un Boeing 737-800NG de la compania de leasing Air Lease Corp. din SUA. Pe larg aici.
✈️ Marca „Air Berlin”, a companiei omonime care a intrat în faliment în urmă cu șase ani, a fost vândută antreprenorului din aviație Marcos Rossello, fondatorul companiei aeriene Sundair, pentru aproximativ 120.000 de euro. Pe larg aici.
✈️ Boeing a devenit principalul favorit pentru a primi o comandă pentru aproximativ 25 de avioane dedicate zborurilor lung-curier de la compania aeriană IndiGo (India). Pe larg aici.
✈️ Air Niugini (Papua Noua Guinee) a ales să înlocuiască vechile avioane de tip Fokker 70 și Fokker 100 pe care le operează cu Airbusuri A220. Compania ar urma să anunțe o comandă pentru 11 avioane de tip A220. Pe larg aici.
✈️ Germania va retrage din operațiuni cât mai curând posibil două avioane guvernamentale vechi de tip Airbus 340 după ce ministrul de externe Annalena Baerbock a rămas blocată cu unul dintre ele la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) din cauza unor probleme tehnice. Pe larg aici.
✈️ Guvernul francez intenționează să finanțeze o investiție de 100 de milioane euro în sectorul său feroviar prin creșterea taxelor pentru biletele de avion. Pe larg aici.
✈️ Volga-Dnepr, cea mai mare companie aeriană de transport marfă din Rusia, a emis un ultimatum guvernului canadian, amenințând că va duce problema în arbitraj pentru recuperarea unui avion de tip Antonov An-124 Ruslan confiscat, care se află pe aeroportul din Toronto (Canada) din 27 februarie 2022. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Compania GoToFly va opera ultimul zbor regulat dintre aeroportul din Oradea și aeroportul din Forli (Italia) în 21 august 2023. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air a anulat pentru a doua oară zborurile programate pentru a fi operate pe ruta Cluj Napoca - Antalya. De asemenea, aceasta a mai suspendat temporar și alte rute spre și dinspre Cluj Napoca. Pe larg aici.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) și Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA (NTSB) au declarat că investighează un incident în care un avion privat de tip Cessna Citation 560X a fost la un pas de o coliziune cu un Boeing 737 Southwest Airlines în San Diego (SUA). Pe larg aici.
✈️ Unul dintre piloții unui Boeing 787 LATAM care zbura luni din Miami (SUA) spre Santiago de Chile (Chile) ar fi decedat în timpul zborului, iar avionul a aterizat de urgență în Panama City (Panama). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Airbusul A321neo Wizz Air UK (G-WUKS) care opera marți, 15 august 2023, zborul W93902 Londra LTN - Bacău s-a întors la aproape o oră după decolare spre aeroportul de origine din cauza unei probleme tehnice.
Pasagerii au fost îmbarcați într-un alt Airbus A321neo (G-WUKN) și au ajuns pe aeroportul „George Enescu” din Bacău cu o întârziere de aproximativ cinci ore.
✈️ Într-un interval de două ore, două avioane de tip Embraer E190 operate de NORRA pentru Finnair au fost avariate după ce au lovit mai multe păsări în timpul decolării de la Helsinki (Finlanda). Pe larg aici și aici.
✈️ Un Airbus A320neo Spirit Airlines a traversat fără autorizare după aterizarea pe aeroportul din Boston (SUA) o pistă pe care primise autorizare și urma să decoleze un Boeing 737 American Airlines. Pe larg aici.
✈️ Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA (NTSB) a concluzionat că un Boeing 777 United care decolase de pe un aeroport din Hawaii (SUA) a fost la un pas de a se prăbuși în Oceanul Pacific din cauza unei erori de comunicare între piloți. Pe larg aici.
📖 Lectură interesantă despre…
✈️ Mai mulți angajați au fost răniți și chiar uciși pe aeroporturi în ultimul an, iar acest lucru s-ar datora pregătirii slabe și superficiale a acestora. Pe larg aici.
📸 Fotografia săptămânii

Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
Felicitari pentru tot ceea ce faci !!