🗞️ Buletin informativ Din aviație #43
Un acționar al AirConnect cere insolvența companiei, BIAS 2023 are loc sâmbătă pe aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București, iar Tudor Constantinescu a fost numit director general al HelloJets
Salutare.
Un acționar al AirConnect cere insolvența companiei, BIAS 2023 are loc sâmbătă pe aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București, iar Tudor Constantinescu a fost numit director general al HelloJets
Pe plan internațional, Qantas și Air New Zealand anunță noi comenzi pentru avioane, Air Koryo reia zborurile dintre Coreea de Nord și China, iar Boeingurile 737 MAX au noi probleme de producție.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ Cel mai mare show aerian din România - Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS) are loc sâmbătă, 26 august 2023, pe aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București. Printre invitați se numără TAROM, HiSky și The Flying Bulls. Pe larg aici.
🎁 BONUS: cum ajungi la show-ul aviatic BIAS 2023 din București. Pe larg aici.
✈️ Tudor Constantinescu a preluat recent funcția de director general în cadrul companiei aeriene HelloJets (România). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Cinci dintre cei șapte acționari ai companiei Air Connect Aviation Group SA au vândut recent participația deținută în cadrul acesteia către Iulian Bogdan Năstase, fostul avocat al Blue Air și fost acționar și actual reprezentant al RAMS Center SRL.
RAMS Center SRL deține în întregime compania Hello Jets SRL, care administrează compania aeriană omonimă, și este din iunie 2023 administrator al Air Connect Aviation Group SA.
Conform datelor de la ONRC, Cosmin Adrian Pop (15,38%) și Alin Crețu (15,39%) au rămas în continuare acționarii companiei AirConnect. Restul acțiunilor, 69,23%, sunt deținute de Năstase.
✈️ Unul dintre cei trei acționari ai Air Connect Aviation Group SA a solicitat intrarea în insolvență a societății comerciale. Pe larg aici.
✈️ Numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din București în ianuarie - iulie 2023 este peste nivelul aceleiași perioade din 2019. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: traficul aerian înregistrat în luna iulie 2023 pe aeroporturile din România l-a depășit și pe cel înregistrat în iulie 2019, dar și pe cel înregistrat în luna iulie a anului trecut.
Astfel, 2.511.462 de pasageri au tranzitat aeroporturile românești pe parcursul lunii trecute - numărul acestora este cu 6,9% mai mult decât în 2019 și cu 8,29% mai mult decât în 2022.
📰 PE SCURT: HiSky a transportat în iulie 2023 aproximativ 215 mii de pasageri pe zborurile regulate și charter. 40.000 dintre aceștia au fost transportați spre și dinspre Chișinău, 79.000 spre și dinspre București, 33.000 spre și dinspre Cluj Napoca, 20.000 spre și dinspre Iași, 10.000 spre și dinspre Timișoara, iar restul de 33.000 au fost transportați spre alte aeroporturi.
Numărul de pasageri transportați în iulie 2023 de HiSky este cu 50.000 de pasageri mai mare față de recordul raportat în iunie și dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.
Evoluția rezervărilor pentru luna august confirmă așteptarea ca și acest număr să fie depășit, iar compania să atingă ținta celor două milioane de pasageri transportați, până la finalul sezonului de vară.
✈️ Președintele CJ Bihorul afirmă că proiectul Air Oradea nu a mai continuat din cauza faptului că societatea înființată împreună cu Primăria Oradea nu are de la cine să închirieze avioane, echipaje de zbor și echipă tehnică. Între timp, aeroportul din Oradea rămâne fără zboruri internaționale. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🌍 … din aviația globală
✈️ Compania aeriană Air Moldova a intrat oficial în procedură accelerată de restructurare, pentru a scăpa de pretențiile imediate ale creditorilor. Datoria acesteia este de aproximativ două miliarde de lei moldovenești. Pe larg aici.
✈️ Beijingul a dat undă verde reluării zborurilor comerciale operate de compania aeriană Air Koryo (Corea de Nord) spre și dinspre China. Pe larg aici.
✈️ Ethiopian Airlines va construi o instalație pentru producția de piese de avioane în valoare de 15 milioane de dolari în parteneriat cu Boeing. Pe larg aici.
✈️ Boeing a identificat recent o nouă problemă de calitate pentru modelul 737 MAX după ce furnizorul care produce fuzelajele avioanelor, Spirit AeroSystems, a efectuat găuri necorespunzătoare pe peretele de presiune din coada avioanelor. Pe larg aici.
✈️ Air New Zealand a comandat două avioane ATR 72-600 și două Airbusuri A321neo noi. Compania aeriană nu a confirmat dacă avioanele sunt comandate de la producători sau de la companii de leasing. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Norwegian ia în considerare o posibilă comandă pentru avioane de tip 737 MAX 10 produse de producătorul american. Pe larg aici.
✈️ JetBlue Airways intenționează să majoreze tarifele pentru bilete de avion pe rutele operate de Spirit Airlines cu până la 40% dacă fuziunea propusă a celor două companii va avea loc, a constatat un nou raport care citează documentele companiei. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Bulgaria Air a recepționat al doilea său Airbus A220-300 din cele șapte comandate. Avionul este înmatriculat LZ-LON și a fost mutat de la uzina Airbus din Mirabel (Canada) în Sofia (Bulgaria), cu oprire pentru realimentare în Oslo (Norvegia), în 23-24 august 2023.
Primul Airbus A220-300 Bulgaria Air este înmatriculat LZ-ROM, iar ROM și LON din cele două înmatriculări reprezintă codurile IATA ale zonelor metropolitane Roma și Londra, orașe din rețeaua companiei aeriene bulgare.
✈️ Qantas (Australia) a anunțat o comandă fermă pentru 12 Airbusuri A350-1000, patru Boeinguri 787-9 Dreamliner și opt Boeinguri 787-10 Dreamliner. Pe larg aici.
✈️ Noi investitori plănuiesc să reînvie brandul britanic Monarch Airlines cu o flotă de 15 Airbusuri din familiile A320 sau A320neo pentru a opera zboruri spre Africa de Nord și Gibraltar din Londra Luton. Pe larg aici.
✈️ Transportul aerian de marfă a avut parte de cerere record în timpul pandemiei, însă acum industria se confruntă cu supracapacitate de transport după ce cererea a scăzut. Pe larg aici.
✈️ Joramco, o subsidiară a Dubai Aerospace Enterprise (DAE), a anunțat un nou acord cu Boeing pentru a înființa o nouă unitate de conversie a avioanelor de transport pasageri în versiune de transport marfă pe aeroportul din Amman (Iordania). Pe larg aici.
✈️ Compania americană Red Way își încetează operațiunile la mai puțin de trei luni după lansarea zborurile din Lincoln (SUA), punând capăt unui experiment care a implicat un model unic zboruri low-cost. Pe larg aici.
✈️ Modelul E195-E2 produs de compania braziliană Embraer a primit certificatul de tip de la Administrația Aviației Civile din China (CAAC). Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană Finnair (Finlanda) începe căutarea unui nou lider după ce directorul executiv Topi Manner și-a anunțat plecarea la sfârșitul săptămânii trecute. Pe larg aici.
✈️ Guvernul togolez a achiziționat un pachet de 14,39% din acțiunile companiei aeriene ASKY Airlines pentru aproximativ 9,8 milioane de dolari. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ AirConnect a anulat joi după-amiază toate zborurile regulate programate să fie operate între București și Budapesta (Ungaria). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Dan Air (România) ar urma să anunțe rute spre Oslo (Norvegia), Paris (Franța) și Dubai (Emiratele Arabe Unite). Mai multe detalii, în curând.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Avionul privat care ar fi deținut de liderul grupării paramilitare Wagner s-a prăbușit miercuri seara la nord-vest de Moscova (Rusia). Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 737-800NG Alaska Airlines a avut în seara zilei de 20 august o aterizare dură pe aeroportul din Santa Ana (SUA). Din această cauză, aripa stângă a avionului a fost grav avariată de componentele trenului de aterizare principal. Pe larg aici.
✈️ O componentă a aripii unui Airbus A380 a fost sever avariată, în urma unui presupus impact cu o dronă, în timpul aterizării pe aeroportul din Nisa (Franța). Pe larg aici.
✈️ Un avion de tip de Havilland DHC-6-400 Twin Otter al Air Antilles care opera joi un zbor din Pointe-a-Pitre (Guadeloupe) spre Saint Barthelemy a ieșit de pe pista aeroportului de destinație în timpul aterizării și s-a ciocnit cu un elicopter. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: zborurile Dan Air din Brașov spre Munchen (Germania) și Bruxelles (Belgia) de miercuri, 23 august 2023, au fost operate cu întârziere mare din cauza unei probleme tehnice.
În timpul aterizării pe aeroportul din Brașov, una dintre roțile avionului a pierdut presiune, iar din acest motiv a fost necesar transportul pe cale rutieră de la București a două roți și schimbarea acestora.
În jurul orei 18:40, avionul a decolat spre București, pentru a schimba echipajul de zbor, iar apoi a zburat mai departe spre Munchen (Germania) și Bruxelles (Belgia). Returul a fost operat tot pe aeroportul "Henri Coandă" (Otopeni) din București.
📖 Lectură interesantă despre…
✈️ The New York Times a publicat o investigație despre numeroasele incidente de apropieri sub limita minimă a două sau mai multe avioane care au avut loc în ultima perioadă pe aeroporturile din Statele Unite.
O mare parte dintre incidentele din investigația NYT nu au fost făcute publice până la apariția acesteia, însă autoritățile americane aveau cunoștință despre ele și au fost sau sunt investigate. Pe larg aici.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.