🗞️ Buletin informativ Din aviație #51
TAROM va avea un nou director general, o companie aeriană românească a fost preluată de o firmă din Malta, iar unul dintre acționarii altei companii aeriene românești și-a vândut acțiunile.
Salutare.
Compania aeriană de stat TAROM va avea un nou director general, din 23 octombrie 2023, și o companie aeriană românească a fost preluată de către o firmă din Malta.
De asemenea, unul dintre acționarii altei companii aeriene românești, AirConnect, și-a vândut acțiunile deținute în cadrul acesteia, iar Qatar Airways va zbura mai des la București.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: O instituție din țara noastră a luat zilele trecute o decizie importantă în ceea ce privește compania Blue Air. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: O companie aeriană înregistrată și deținută de oameni de afaceri români a fost preluată integral de către o firmă înregistrată în noiembrie 2022 în Malta. Pe larg aici.
✈️ Bogdan Popescu a fost numit luni, 16 octombrie 2023, în funcția de director general al companiei aeriene de stat TAROM. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Unul dintre cei trei proprietari rămași în acționariatul companiei aeriene AirConnect și-a vândut participația în companie. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană românească Dan Air a operat în zilele trecute mai multe zboruri de repatriere de la aeroportul din Tel Aviv (Israel) spre România și Cipru. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Pe aeroporturile din România au fost înregistrați, în luna septembrie a acestui an, 2.347.824 de pasageri.
Raportată la aceeași lună a anului 2019, cifra este cu aproape 5 procente mai mare, iar față de luna septembrie 2022 numărul pasagerilor înregistrați în acest an este mai mare cu aproape 15%.
📰 PE SCURT: Compania aeriană Legend Airlines (România) a operat în ultimele zile mai multe zboruri charter de repatriere între aeroportul din Tel Aviv (Israel) și aeroportul din capitala Indiei cu Airbusul A340-300 înmatricular YR-LRD.
✈️ Alro Slatina a semnat un nou contract cu Airbus și va furniza produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea avioanelor. Pe larg aici.
✈️ Administrația Prezidențială vrea să contracteze servicii de transport aerian de călători intern și internațional, pentru demnitarii și salariații săi, și are în vederea încheierea unui acord-cadru pe 4 ani, cu cel puțin 3 operatori economici. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
💼 Angajezi?
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
🌍 … din aviația globală
✈️ Record: Chapman Freeborn a transportat cu un Boeing 747-8F Silkway West Airlines, pe un singur zbor, șase elicoptere din Grecia spre Australia. Pe larg aici.
✈️ Curtea Supremă a Ungariei a menținut o decizie anterioară a guvernului municipal din Budapesta, potrivit căreia Ryanair trebuie să plătească o amendă de 200 de milioane de forinți (515.000 euro) din cauza unei presupuse încălcări a legilor privind protecția consumatorilor. Pe larg aici.
✈️ O instanță a Uniunii Europene a decis că ajutoarele de stat primit de Alitalia și Brussels Airlines în timpul pandemiei de COVID-19 sunt compatibile cu piața internă a UE, adică Ryanair a pierdut contestația împotriva acestor ajutoare. Pe larg aici și aici.
📰 PE SCURT: Air India a prezentat oficial și schema de vopsire actualizată a subsidiarei Air India Express. Primele avioane vopsite în noua schemă sunt un Boeing 737 MAX și un Airbus A320neo. Galerie foto aici.
✈️ Avianca a anunțat miercuri schimbarea identității vizuale, însă… schimbarea e aproape insesizabilă, iar compania aeriană e acum ținta glumelor pe internet. Pe larg aici.
✈️ Qantas Airways va renunța la planul său de a cumpăra compania aeriană Alliance Aviation Services, specializată pe operarea de zboruri charter.
Anunțul vine la câteva luni după ce autoritatea de reglementare a concurenței din Australia a blocat acordul, a cărui valoare era de 387 milioane de dolari. Pe larg aici.
✈️ Air France va înceta să opereze majoritatea zborurilor interne de pe aeroportul Orly din Paris (Franța) până în vara anului 2026 și va opera zboruri interne și internaționale doar de pe aeroportul Charles de Gaulle din capitala Franței. Pe larg aici.
✈️ Korean Air Lines se va oferi să vândă divizia de transport aerian de mărfuri a Asiana Airlines și să cedeze rutele către patru orașe din UE, în încercarea de a obține aprobarea autorităților europene pentru achiziționarea rivalului companiei Asiana Airlines. Pe larg aici.
✈️ Numărul conturilor false de Twitter care impersonează companiile aeriene din întreaga lume este în creștere, iar pasagerii pot cădea pradă foarte ușor acestora și pot fi înșelați ori datele lor pot fi colectate din rezervările biletelor de avion. Pe larg aici.
✈️ Autoritățile de reglementare din Bruxelles vor solicita concesii mai dure de la companiile aeriene care doresc să fuzioneze pentru a asigura o concurență loială. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Luton din Londra (Marea Britanie) a primit permisiunea de a-și extinde capacitatea terminalului de la 18 la 19 milioane de pasageri pe an. Pe larg aici.
✈️ Polițele de asigurare împotriva războiului ale unor companii aeriene nu mai sunt valabile din cauza conflictului din Israel. Pe larg aici.
✈️ American Airlines a comandat patru avioane de tip E175 produse de brazilienii de la Embraer. Cele patru avioane vor fi operate de Envoy Air, o subsidiară a American Airlines. Pe larg aici.
✈️ Pegasus Airlines (Turcia) ia în considerare posibilitatea de a lansa companii aeriene cu certificate de operator aerian proprii în alte țări. Pe larg aici.
✈️ Boeing și Spirit AeroSystems au extins scopul inspecțiilor în curs de desfășurare pentru defecte de producție care afectează avioanele de tip 737 Max 8. Pe larg aici.
✈️ Ryanair a anunțat recent reduceri ale numărului de zboruri programate în toamnă și iarnă din cauza întârzierilor în livrarea avioanelor Boeing.
Compania irlandeză se aștepta să primească 27 de avioane Boeing 737 între septembrie și decembrie 2023, însă ar urma să primească doar 14. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Qatar Airways va crește frecvența zborurilor regulate pe care le operează din Doha spre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: contrar informațiilor apărute în presă, compania aeriană Fly Lili (România) NU a anunțat oficial nici o rută regulată.
Contactat de BoardingPass, directorul general al Fly Lili a afirmat că, într-adevăr, compania aeriană va opera zboruri regulate, însă rutele vor fi anunțate abia după ce compania obține toate aprobările necesare.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
📰 PE SCURT: Airbusul A318 TAROM, înmatriculat YR-ASB, care opera luni zborul RO391 București - Londra LHR a aterizat pe aeroportul din capitala Austriei din cauza unei urgențe medicale.
După aproape două ore petrecute la sol, avionul companiei aeriene de stat a decolat din Viena spre aeroportul Heathrow din capitala Marii Britanii.
✈️ Membrii echipajului de zbor al unui Airbus A320 British Airways care zburau de la Londra LHR spre Munchen (Germania) s-au simțit rău când avionul se apropia de aeroportul de destinație din cauza fumului care a apărut la bordul avionului. Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A321neoLR Titan Airways care a decolat de pe aeroportul Stansted din Londra spre Orlando (SUA) a revenit la scurt timp după decolare pe aeroportul de origine.
Motivul? Unul sau mai multe geamuri ale avionului au fost „pierdute” în timpul decolării, iar stabilizatorul orizontal a fost avariat. Pe larg aici.
🆕 Nou de la BoardingPass!
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.