🗞️ Buletin informativ Din aviație #55
O companie aeriană din Caucaz își face subsidiară în România, Wizz Air va zbura din nou la Chișinău, UpLift (România) intră în insolvență, iar TAROM a avut un incident grav la Budapesta (Ungaria).
Salutare.
O companie aeriană din Caucaz își face subsidiară în România, Wizz Air va zbura din nou la Chișinău, UpLift (România) intră în insolvență, iar TAROM a avut un incident grav la Budapesta (Ungaria).
Pe plan internațional, știrile din industrie au avut în prim-plan comenzile de avioane și alte înțelegeri anunțate de jucătorii din industrie la ediția din 2023 a Dubai Airshow.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
🛍️ TAROM vinde în continuare mii de vouchere valorice la 40% reducere din valoarea lor în cadrul campaniei Crazy Season organizată de eMAG. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: o companie aeriană care a fost certificată în prima jumătate a acestui an într-o țară din Caucaz vrea să-și lanseze o subsidiară în țara noastră. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass: UpLift, firma care oferă servicii de catering la bordul avioanelor TAROM și a altor companii aeriene, a intrat oficial în insolvență. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul din Brașov trebuie să plătească facturi în valoare de 3,6 milioane de lei pentru serviciile furnizate de ROMATSA, însă a solicitat exonerarea de la plată. ROMATSA a detaliat pentru BoardingPass aceste facturi. Pe larg aici.
✈️ Primul elicopter Sikorsky S-70 Black Hawk din cele șapte care au fost comandate de Ministerul Afacerilor Interne a fost livrat. Pe larg aici.
✈️ Conglomeratul Sky One FZE a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu UpLift Airport Services pentru preluarea companiei românești. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: aeroportul din Craiova este al treilea din țară care a fost dotat cu echipamente moderne pentru scanarea bagajelor de cabină ale pasagerilor, după cele din Timișoara și Cluj Napoca.
Astfel, pasagerii care vor zbura de la Craiova nu vor mai fi nevoiți să scoată din bagaje dispozitivele electronice și lichidele, cremele și aerosolii, iar aceștia vor putea transporta în bagajul de cabină lichide în recipiente mai mari de 100 de mililitri.
📰 PE SCURT: proiectul noului terminal de la aeroportul Iași a ajuns la un grad de implementare de 80%. Eforturile se concentrează, acum, pe realizarea finisajelor și instalarea echipamentelor.
În același timp, se finalizează montarea geamurilor pe partea dinspre parcare și se lucrează la căile de acces din fața terminalului.
📰 PE SCURT: pentru prima dată în istoria sa, aeroportul Iași a atins pragul de două milioane de pasageri înregistrați într-un an calendaristic, recordul fiind marcat printr-o ceremonie pe platforma de staționare a avioanelor, unde pasagerul cu numărul 2.000.000 a fost premiat.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
💼 Angajezi?
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
🌍 … din aviația globală
În această ediție a buletinului informativ Din aviație, întreaga secțiune despre aviația globală va fi dedicată pentru primele patru zile ale salonului aviatic care are loc în perioada 13-17 noiembrie 2023 la Dubai (Emiratele Unite Arabe).
Însă, chiar dacă la DAS 2023 au fost anunțate în primele patru zile mai multe înțelegeri și au fost semnate multe contracte între jucători din industrie, ne vom concentra exclusiv pe comenzile de avioane primite de producătorii de avioane și locatorii de avioane de la companiile aeriene.
Comenzile înregistrate de Airbus la salonul aviatic din Emiratele Arabe Unite în anul 2023 totalizează 55 de avioane:
✈️ airBaltic: comandă fermă pentru 30 de Airbusuri A220 (13 noiembrie 2023);
✈️ EgyptAir: comandă fermă pentru 10 Airbusuri A350 (14 noiembrie 2023).
✈️ Emirates: comandă fermă pentru 15 Airbusuri A350 (16 noiembrie 2023).
Adițional, Ethiopian Airlines a anunțat semnarea cu Airbus a unuimemorandum de înțelegere pentru achiziția viitoare a 11 avioane de tip A350-900XWB.
Însă, înțelegerea dintre cele două entități nu modifică totalul de avioane pentru care Airbus a primit comenzi ferme în cadrul salonului aviatic de la Dubai, deoarece comanda nu este una fermă.
În total, în ediția din 2023 a Dubai Airshow, Boeing a primit până acum comenzi pentru 214 de avioane de la șapte clienți, după cum urmează:
✈️ SunExpress: comandă fermă pentru 45 de Boeinguri 737 MAX și opțiuni pentru a achiziționa alte 45 de avioane de același tip (13 noiembrie 2023);
✈️ flyDubai: comandă fermă pentru 30 de Boeinguri 787 Dreamliner (13 noiembrie 2023);
✈️ Emirates Airline: comandă fermă pentru 90 de Boeinguri 777X și cinci Boeinguri 787 Dreamliner (13 noiembrie 2023);
✈️ Royal Jordanian: comandă fermă pentru patru Boeinguri 787 Dreamliner (13 noiembrie 2023);
✈️ Royal Air Maroc: comandă fermă pentru două Boeinguri 787 Dreamliner (13 noiembrie 2023);
✈️ SCAT Airlines: comandă fermă pentru șapte Boeinguri 737 MAX (14 noiembrie 2023);
✈️ Ethiopian Airlines: comandă fermă pentru 11 Boeinguri 787 Dreamliner și opțiuni pentru a achiziționa alte 15 avioane de același tip (14 noiembrie 2023);
✈️ Ethiopian Airlines: comandă fermă pentru 20 de Boeinguri 737 MAX și opțiuni pentru a achiziționa alte 21 avioane de același tip (14 noiembrie 2023);
ATR, producătorul european de avioane regionale, a înregistrat la Dubai Airshow 2023, o comandă pentru zece avioane:
✈️ Abelo: comandă fermă pentru zece ATR-uri 72-600 și opțiunea pentru a achiziționa alte zece avioane de același tip (13 noiembrie 2023).
Embraer este singurul mare producător de avioane care în primele patru zile ale salonului aviatic de la Dubai nu a înregistrat comenzi pentru avioane.
Adițional comenzilor înregistrate de producătorii de avioane, locatorul de avioane Air Lease Corporation (ALC) a primit o comandă pentru 18 Boeinguri 737 MAX de la EgyptAir.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ TUS Airways va opera primul său zbor regulat între Larnaca (Cipru) și București cu două luni mai devreme decât planificase inițial. Pe larg aici.
✈️ FLYONE Airlines va opera din anul 2024 zboruri comerciale regulate și neregulate de pe aeroporturi din România spre destinații din zona mediteraneană. Pe larg aici.
✈️ Dan Air va opera zboruri comerciale regulate de la aeroportul „George Enescu” din Bacău spre aeroportul din Bologna (Italia). Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Wizz Air va relua zborurile regulate spre Chișinău (Republica Moldova) de pe trei aeroporturi din Europa. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: compania low-cost Norwegian a anunțat 40 de rute noi pe care le va opera în vara anului 2024, dar niciuna dintre ele nu era spre România.
Totuși, într-un video publicat ulterior anunțului pe contul de Instagram apare și ruta Helsinki - București, rută care nu a fost anunțată oficial și nici nu e disponibilă pentru rezervare pe site-ul Norwegian cu zboruri fără escală.
Rămâne de văzut dacă compania low-cost norvegiană va anunța într-un final și ruta Helsinki - București sau va rămâne doar cu sezoniera Oslo - București.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
📰 PE SCURT: piloții Boeingului 737-800NG Turkish Airlines care opera vineri, 10 noiembrie 2023, zborul TK1048 Cluj Napoca - Istanbul au întrerupt decolarea la o viteză de aproximativ 88 de noduri din cauza unei probleme tehnice necunoscute.
Avionul a decolat de pe aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca spre Instabul după o oră și 10 minute de la întreruperea decolării.
✈️ Avionul care operase în după-amiaza zilei de 12 noiembrie 2023 zborul TAROM dintre București și Budapesta a avut o problemă tehnică după aterizare și a blocat temporar o pistă. Pe larg aici.
🆕 Nou de la BoardingPass!
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
📸 Fotografiile săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.