🗞️ Buletin informativ Din aviație #60
Trei companii aeriene românești au recepționat avioane în ultimele zile, TAROM reia zborurile spre Tel Aviv, Dan Air va zbura pentru o companie aeriană din Irak, iar ROMAERO are de plătit daune uriașe
Salutare.
Trei companii aeriene românești au recepționat avioane în ultimele zile, TAROM reia zborurile spre Tel Aviv, Dan Air va zbura pentru o companie aeriană din Irak, iar ROMAERO are de plătit daune uriașe.
La final de an, Airbus și Boeing au primit comenzi semnificative de la companii aeriene din Europa, iar aeroportul din Chișinău (Republica Moldova) va avea un nou cod IATA.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🎄 Acesta este ultimul buletin informativ trimis înainte de Crăciun, așadar, vă urăm sărbători fericite și liniștite alături de cei dragi.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Toyo Aviation (România) a recepționat încă un avion privat de dimensiuni medii, acesta va fi al șaselea avion din flota sa. Pe larg aici.
✈️ Curtea de Apel București a respins cererea de apel a ROMAERO într-un litigiu cu un client de-ai săi și trebuie să plătească acestuia aproape 17 milioane de dolari. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană de stat TAROM a avut rezultate mai bune în prima jumătate a anului 2023 decât în aceeași perioadă a anului trecut. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană Dan Air (România) va opera zboruri comerciale regulate cu un avion de tip Airbus A320 pentru o companie aeriană din Orientul Mijlociu. Pe larg aici.
✈️ Fondul Proprietatea (FP) a comandat un studiu pentru a analiza provocările cu care se confruntă cele două aeroporturi din București și oportunitățile viitoare ale acestora. Pe larg aici.
✈️ Primul Airbus A330 care a intrat în flota companiei aeriene HiSky a fost oficial recepționat și livrat în după-amiaza zilei de 19 decembrie 2023. Galerie foto din interiorul acestuia.
📰 PE SCURT: Gulfstreamul G200 Galaxy care a intrat în flota companiei aeriene My Jet (România) a fost livrat în după-amiaza zilei de marți, 19 decembrie 2023. Detalii despe avion.
📰 PE SCURT: TAROM a vândut sloturile de aterizare și decolare de la aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie). Mai multe detalii, în curând.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
💼 Angajezi?
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
🌍 … din aviația globală
✈️ Codul IATA al aeroportului internațional din capitala Republicii Moldova va fi schimbat oficial din data de 18 ianuarie 2024. Pe larg aici.
✈️ Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Republica Moldova a lăsat în vigoare decizia cu privire la rezilierea contractului de concesionare a aeroportului din Chișinău companiei Avia Invest după ce judecătorii au respins recursul depus de fostul concesionar, calificându-l neîntemeiat. Pe larg aici.
✈️ LATAM Airlines a anunțat o comandă fermă pentru cinci avioane de tip 787 Dreamliner produse de producătorul american de avioane. Astfel, LATAM Airlines devine cel mai mare operator de avioane Dreamliner din America Latină. Pe larg aici.
✈️ Turkish Airlines a anunțat o comandă fermă uriașă pentru avioane Airbus. Compania aeriană turcă a comandat 150 de Airbusuri A321neo, 50 de Airbusuri A350-900XWB, 15 Airbusuri A350-1000XWB și cinci Airbusuri A350F (cargo).
De asemenea, aceasta mai are drepturi pentru achiziționarea altor 100 de Airbusuri A321neo, 20 de Airbusuri A350-900XWB și a altor cinci Airbusuri A350F (cargo). Pe larg aici.
✈️ Airbus a anunțat în iunie 2023 că a primit o comandă fermă pentru patru Airbusuri A330neo, însă numele clientului nu a fost făcut public. Acum, producătorul european de avioane a anunțat că acesta este Azul Linhas Aereas din Brazilia. Pe larg aici.
✈️ Grupul Lufthansa a anunțat comenzi ferme pentru 40 de Boeinguri 737 MAX 8 și 40 de Airbusuri A220-300.
De asemenea, grupul mai are opțiunea pentru a achiziționa încă 60 de MAX-uri și alte 20 de avioane de tip A220-300 produse de Airbus. Pe larg aici.
✈️ Acționarii companiei aeriene easyJet (Marea Britanie) au aprobat achiziția a 157 de avioane din familia A320neo produsă de Airbus. Astfel, compania low-cost va primi 56 de Airbusuri A320neo și 101 Airbusuri A321neo.
Adițional, aceasta a decis că convertească 35 de avioane de tip A320neo dintr-o comandă existentă în Airbusuri A321neo. Pe larg aici.
✈️ Aeroporturile mari din UE, care au peste 12 milioane de pasageri anual, vor trebui conectate prin cale ferată de lungă distanță, un pas major către îmbunătățirea conectivității și accesibilității pentru pasageri și întărirea competitivității feroviare față de zborurile interne. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene refuză să opereze zboruri de deportare din Marea Britanie spre Rwanda din cauza faptului că le-ar putea fi afectată reputația. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Norwegian a primit aprobarea autorităților norvegiene pentru achiziția companiei aeriene Wideroe (Norvegia). Pe larg aici.
✈️ După doi ani și jumătate de la ultima livrare, Juneyao Airlines (China) este prima companie aeriană chineză către care Boeing reîncepe livrările de avioane de tip 787 Dreamliner. Pe larg aici.
✈️ Southwest Airlines (SUA) a primit o amendă record de 140 de milioane de dolari pentru criza operațională din timpul sărbătorilor de iarnă din 2022. Pe larg aici.
✈️ Air Corsica a finalizat o comandă fermă pentru două avioane de tip ATR 72-600. Aceasta a fost inițial anunțată la Paris Airshow ca fiind a unui client nedezvăluit. Pe larg aici.
✈️ Turkish Airlines a primit aprobările necesare pentru a opera 21 de zboruri pe săptămână spre Sydney și Melbourne, în Australia. Rutele ar putea fi inaugurate în martie 2024. Pe larg aici.
✈️ Directorul executiv al grupului Ryanair, Michael O’Leary, este pe cale să obțină un bonus de 100 de milioane de euro dacă acțiunile companiei aeriene low-cost continuă să crească. Pe larg aici.
✈️ Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA nu are un „orar specific” pentru a certifica modelul 737 MAX 7 produs de Boeing, chiar dacă producătorul de avioane se aștepta anterior ca acest lucru să aibă loc până la sfârșitul acestui an. Pe larg aici.
✈️ Departamentul Transporturilor (DoT) din SUA deschide o investigație asupra posibilelor practici înșelătoare și neloiale ale programelor de loialitate ale companiilor aeriene, ca parte a unui efort de reglementare în continuare a industriei. Pe larg aici.
✈️ Tibet Airlines a semnat un acord de cooperare cu Commercial Aircraft Corp of China (COMAC) la Shanghai pentru a dezvolta în comun o variantă de platou a avionului COMAC C919. Pe larg aici.
✈️ Noul președinte al Argentinei are în plan predarea acțiunilor companiei aeriene Aerolineas Argentinas angajaților săi și de a implementa acordul „Open Skies”. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Compania aeriană AeroItalia va zbura regulat de la finele lunii martie 2024 de la aeroportul „George Enescu” din Bacău spre aeroportul din Bergamo (Italia). Pe larg aici.
✈️ TAROM a anunțat oficial că va opera din nou zboruri comerciale regulate din București spre Tel Aviv (Israel), începând cu data de 1 ianuarie 2024. Pe larg aici.
✈️ Primul Airbus A330 al companiei HiSky a fost livrat marți și va intra în serviciul comercial imediat după livrare. Prima rută pe care HiSky va zbura cu acest avion este Krabi (Thailanda). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: HiSky (România) va zbura din București spre New York JFK din 2024, de patru ori pe săptămână. Mai multe detalii, în curând.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
📰 PE SCURT: Airbusul A320 Wizz Air care operase în 16 decembrie 2023 zborul Wizz Air W43831 dintre Craiova și Charleroi (Belgia) a aterizat pe aeroportul din capitala Ungariei din cauza unei urgențe medicale. Starea pasagerului este necunoscută.
🆕 Nou de la BoardingPass!
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.