🗞️ Buletin informativ Din aviație #67
Wizz Air cere din nou permisiunea de a zbura din București și Cluj Napoca spre Istanbul, TAROM „reia” zborurile spre SUA, iar una dintre pistele aeroportului Otopeni este închisă timp de două luni.
Salutare.
Această ediție a biletului informativ este mai light din motive operaționale (concediu), însă avem și astăzi o selecție interesantă de știri din industria aviatică.
Dacă dorești să urmărești aventura, te invit pe contul de Instagram la BoardingPass, în secțiunea „Stories”, și vei avea ocazia să vezi lucruri interesante.
Mai multe subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpărând un abonament BoardingPass Plus susții financiar acest buletin informativ și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului BoardingPass.ro. De asemenea, abonații BoardingPass Plus pot citi articolele publicate în exclusivitate pe site. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Wizz Air a solicitat oficial din nou aprobările necesare pentru a zbura regulat din București și Cluj Napoca spre Istanbul (Turcia) începând cu luna martie 2024. Pe larg aici.
✈️ TAROM a obținut prelungirea cu doi ani a permisului de transportator aerian străin de la Departamentul Transporturilor (DoT) al Statelor Unite ale Americii. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: după ce a apărut în Monitorul Oficial decizia acționarilor TAROM de a închide ruta București - Londra și de a vinde sloturile acesteia de la aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie) către Virgin Atlantic pentru 22 de milioane de lire sterline, compania aeriană de stat afirmă că decizia respectivă „nu își produce efectele”.
✈️ Una dintre cele două piste ale aeroportului „Henri Coandă” (Otopeni) din București și unele căi de rulare sunt închise timp de două luni de zile din cauza unor căi de rulare care sunt în curs de modernizare. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: HiSky ar urma să opereze săptămâna viitoare un zbor neregulat (charter) dus-întors special pe ruta București - Dubai DWC (Emiratele Arabe Unite) cu Airbusul A330-200 (YR-KID) cu ocazia unui mare festival de muzică.
Acesta ar fi al doilea zbor dus-întors comercial operat de HiSky cu primul său avion de tip Airbus A330, avion pe care l-a recepționat la jumătatea lunii decembrie 2023.
📰 PE SCURT: Miercuri la ora 23:50 a decolat primul avion spre Statele Unite ale Americii de la aeroportul din Baia Mare. Acest zbor privat a fost operat cu un avion Bombardier Global 7500, înmatriculat N787FZ și a avut o durată de opt ore și 45 de minute.
📰 PE SCURT: TAROM a creat mare zarvă în presa românească după ce a anunțat că „este prima companie aeriană românească care te reconectează zilnic cu SUA”.
Însă, aceasta nu reia zborurile spre SUA, cum anunța în comunicatul de presă, ci oferă conexiuni spre New York și Miami cu escală pe aeroportul Fiumicino din Roma (Italia) și Madrid (Spania).
Zborurile lung-curier de la cele două aeroporturi și New York și Miami sunt operate de ITA Airways și Air Europa, iar TAROM operează doar sectoarele București - Roma și București - Madrid.
În plus, la mai bine de 24 de ore de la marele anunț zborurile de pe ruta București - New York și retur nu pot fi rezervate pe site-ul companiei aeriene de stat. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🌍 … din aviația globală
📊 Analiză BoardingPass: aeroporturile principale din statele din Europa Centrală și de Est (93 de aeroporturi) au înregistrat o creștere a traficului de pasageri cu 2,8%, comparativ cu anul record 2019, iar traficul aeroporturilor a fost de 274,5 milioane de pasageri în 2019 și a ajuns la 282,4 milioane de pasageri în 2023. Pe larg aici.
✈️ Mai multe noutăți din această secțiune vor fi prezentate din nou începând de săptămâna viitoare. Până atunci, urmărește aventura mea din Asia în secțiunea „Stories” de pe contul de Instagram la BoardingPass și vei avea ocazia să vezi lucruri interesante.
💭 Gânduri…
TAROM afirmă că decizia acționarilor de a vinde sloturile de la Heathrow către Virgin Atlantic cu 22 de milioane de lire sterline, care a fost publicată și în Monitorul Oficial, „nu își produce efectul”.
În acest context, atunci ce se întâmplă cu alte decizii ale acționarilor TAROM publicate în Monitorul Oficial? De exemplu cea prin care s-a decis preluarea prin leasing a unor Boeinguri 737 MAX, cu livrare în toamna lui 2025.
O fi și aceea, de fapt, tot o decizie care "nu își produce efectul" dar a fost anunțată oficial deoarece dă bine în presă? Că efectul în presă l-a produs.
Dar nu ar fi prima decizie de acest gen parafată de TAROM; aceasta a mai avut tot „Scrisoare de intenție” semănată recent cu o companie de leasing pentru patru MAX-uri dar care... nu a mai fost finalizată cu contract ferm de leasing.
Să ținem cont și de „mega” anunțul de miercuri, prin care suntem informați că „TAROM este prima companie aeriană românească care te reconectează zilnic cu SUA”, când de fapt TAROM te duce doar până la Roma și Madrid, iar de acolo te transportă alte companii aeriene până la destinație - a mai făcut asta și până acum.
Totul pare a fi un fel de facem dar nu facem, cel puțin asta e concluzia.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Cel puțin 20 de rute operate de compani aeriană Wizz Air spre și dinspre șase aeroporturi din România au fost suspendate și nu vor mai fi disponibile în sezonul de vară al anului 2024. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: TAROM și ITA Airways au obținut recent aprobarea de la Departamentul Transporturilor (DoT) al Statelor Unite ale Americii pentru acordul de „chodeshare” dintre cele două companii aeriene.
Astfel, TAROM va avea numere de zbor propriu pe zborurile de pe șase rute operate de ITA Airways de la Roma (Italia) spre destinații din SUA: Boston, Los Angeles, Miami, New York JFK, San Francisco și Washington DC.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Wizz Air a solicitat oficial din nou aprobările necesare pentru a zbura regulat din București și Cluj Napoca spre Istanbul (Turcia) începând cu luna martie 2024. Pe larg aici.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
📰 PE SCURT: În data de 6 februarie 2024, în jurul orei locale 16:18, Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a fost notificată despre producerea unui eveniment de aviație civilă în apropierea aerodromului Târgu Mrureș în care a fost implicat un avion tip Socata MS892 A150, înmatriculat F-BSKH, din care s-a desprins o componentă, în timp ce se afla în zbor. Nu există victime.
Evenimentul face obiectul unei investigații privind siguranța, efectuate de către AIAS, iar în acest sens a fost desemnată o comisie de investigație din cadrul AIAS, care s-a deplasat la locul producerii evenimentului, pentru a desfășura activitățile specifice investigației preliminare.
✈️ Un Airbus A319 LATAM Airlines a pierdut una dintre cele două roți ale trenului de aterizare principal din partea stângă. Acesta a aterizat în siguranță pe aeroportul din Sao Paulo (Brazilia). Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A320 operat de Avion Express a ieșit temporar de pe pista aeroportului din Vilnius (Lituania) în timpul aterizării. Nu au existat persoane rănite, însă avionul a suferit avarii serioase la motoare și fuzelaj din cauza faptului că a fost acoperit în mare parte de noroi. Pe larg aici.
✈️ Forțele Aeriene Britanice au interceptat un Airbus A320neo SAS - Scandinavian Airlines care pierduse legătura cu controlorii de trafic aerian și l-au escortat până la aeroportul din Manchester (Marea Britanie). Pe larg aici.
✈️ Piloții unui Boeing 747-400 cargo operat de Cargolux pe ruta Miami (SUA) - Amsterdam (Țările de Jos) au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Shannon (Irlanda) din cauza unui avertisment privind un posibil incendiu la bordul avionului.
După aterizare, piloții au evacuat avionul pe o ieșire de urgență, iar aeroportul a fost închis timp de circa două ore până când Boeingul 747-400 a fost tractat de pe pista aeroportului irlandez. Pe larg aici.
🆕 Nou de la BoardingPass!
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.