🗞️ Buletin informativ Din aviație #7
TAROM va închiria patru MAX-uri, CJ Brăila și Galați fac pași spre construcția aeroportului Galați-Brăila, la aeroportul Henri Coandă (OTP) vor apărea șantiere, iar Boeing a asamblat ultimul 747.
Salutare,
TAROM va vinde participația pe care o deține în două societăți comerciale și va închiria patru Boeinguri 737 MAX, Consiliile Județene Brăila și Galați fac pași spre construcția aeroportului Galați-Brăila, iar la aeroportul Henri Coandă (OTP) vor apărea șantiere.
Pe plan internațional: Embraer anunță o nouă comandă pentru avioane de tip E195-E2 de la un client european și tot producătorul brazilian de avioane a anunțat că va produce avioane care vor fi propulsate de motoare alimentate cu hidrogen și hibride. Însă acestea nu sunt singurele noutăți.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Din aviație poate fi acum accesat și la adresa www.DinAviatie.ro.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ La punctele de control de securitate de pe aeroportul din Timișoara au fost instalate echipamente noi care vor permite pasagerilor să trecă prin controlul de securitate cu lichide, aerosoli și geluri care au mai mult de 100 de mililitri. De asemenea, aceștia nu vor mai fi nevoiți să scoată din bagaje dispozitivele electronice. Pe larg aici.
✈️ Mai multe căi de rulare ale aeroportului Henri Coandă din București vor fi modernizate, iar Platforma 2 a aeroportului va fi extinsă. Valoarea lucrărilor se ridică la 308 milioane de lei (fără TVA). Pe larg aici.
✈️ O asociere de 17 firme a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru efectuarea studiului de fezabilitate necesar pentru construcția Aeroportului Galați-Brăila. Valoarea contractului este de 32 de milioane de lei fără TVA. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: TAROM va vinde prin licitație părțile sociale pe care le deține în societățile comerciale Globe Ground România SRL și Romanian Fuelling Services SRL (Air bp). Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: Compania aeriană de stat este în discuții cu o companie de leasing deținută de o bancă din China pentru închirierea unui număr de patru Boeinguri 737 MAX 8. Pe larg aici.
✈️ Materialul din care va fi realizată structura construcției al noului terminal de la aeroportul din Iași a fost schimbată, iar un expert în achiziţii publice a precizat că licitația ar trebui refăcută.
Cu toate acestea, directorul aeroportului ieșean a declarat că „a început războiul și dacă se opta pentru structură metalică atunci totul dura foarte mult. Întârzierea ne-ar fi dus dincolo de 31 decembrie 2023, dată până la care trebuie finalizat proiectul. Nu este o modificare substanțială a contractului. Decizia a fost luată în urma consultărilor cu Ministerul Transporturilor”. Pe larg aici.
✈️ În intervalul 1-7 decembrie 2022, pe Aeroportul „Henri Coandă” din Bucurețti, 86 de zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 60 minute.
Cele mai multe zboruri cu întârzieri de peste o oră s-au înregistrat, în ordine, la principalii operatori de pe aeroport, respectiv Ryanair (22 zboruri), TAROM (18 zboruri), Wizz Air (10 zboruri).
În același interval de referință, au fost operate 1.757 de zboruri, dintre care 1.631 regulate și au fost anulate 15 zboruri.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunea despre rute aeriene.
🌍 … din aviația globală
✈️ Ultimul Boeing 747 asamblat de producătorul american de avioane a ieșit de pe poarta uzinei din Everett (SUA) în seara zilei de 6 decembrie 2022. Boeing a asamblat din 1967 până în 2022 un număr de 1.574 de avioane de tip 747. Pe larg aici.
✈️ Compania spaniolă Binter Canarias a comandat cinci Embraere E195-E2. Binter mai are în flotă cinci avioane de acest tip și a fost clientul de lansare al acestui model în Europa. Pe larg aici.
✈️ Deschiderea Terminalului A al aeroportului Newark (SUA) a fost amânată pentru începutul lunii ianuarie 2023 din cauza faptului că sistemele de alarmă la incendiu și de securitate nu au trecut încă testele finale. Noul terminal trebuia să fie operațional din data de 8 decembrie 2022. Pe larg aici.
✈️ Spania va împrumuta Airbus cu 2,14 miliarde de euro pentru a ajuta producătorul european să-și dezvolte programele militare de drone și elicoptere în această țară. În prezent Airbus produce avioanele de transport militar A400M în Spania. Pe larg aici.
✈️ United Airlines ar urma să anunțe o comandă pentru aproximativ 100 de Boeinguri 787 Dreamliner. Flota dedicată zborurilor lung-curier a companiei americane este compusă exclusiv din Boeinguri 767, 777 și 787, însă United are comandate 45 de Airbusuri A350-900. Livrarea acestora urma să înceapă în 2020, însă a fost amânată până în 2027 și probabil această comandă va fi, într-un final, anulată. Pe larg aici.
✈️ Capacitatea de transport totală, la nivel global, a companiilor aeriene pentru întreg anul 2022 va fi de aproximativ 4,75 de miliarde de scaune. Aceasta va fi cu 31% mai mare decât în 2021, însă sub nivelul din 2019. Pe larg aici.
✈️ Marjan Rintel, directorul general al KLM, îndeamnă pasagerii să folosească trenul pentru călătoriile pe distanță scurtă. De asemenea, aceasta mai afirmă că operatorii aerieni nu ar mai trebui să privească operatorii feroviari ca pe niște competitori și ar trebui să lucreze împreună. Pe larg aici.
✈️ Politicienii americani au refuzat să includă într-un pachet de legi amendamentul prin care ar fi putut să fie amânat termenul de la care Boeing trebuie să implementeze noi standarde de siguranță și securitate pe avioanele sale, iar șansele ca pachetul să fie modificat până la adoptare sunt foarte mici. Pe larg aici.
✈️ Contractul directorului general al grupului Ryanair a fost extins până în 2028. De asemenea, Michael O'Leary ar putea beneficia de bonusuri de aproape 100 de milioane de euro. Acesta conduce grupul low-cost din 1994. Pe larg aici.
✈️ Prețurile biletelor de avion ar urma să crească cu aproximativ 25% în 2023 pe rute dintre regiuni importante din cauza prețurilor în creștere la combustibil, a lipsei de angajați în industrie și a disponibilității reduse de avioane. Cele mai mari creșteri se vor simți pe rutele dintre Australia - Asia și Asia - Europa. Pe larg aici.
✈️ Pe măsură ce industria face pași spre reducerea emisiilor de carbon la zero net până în 2050, pasagerii companiilor aeriene se vor confrunta cu prețuri mai mari ale biletelor de avion, afirmă directorul general al IATA. Pe larg aici.
✈️ Pasagerii zborurilor din Uniunea Europeană (UE) vor avea în curând permisiunea să folosească telefoanele mobile fără a activa modul avion. Comisia Europeană a hotărât că companiile aeriene pot furniza tehnologie 5G la bord, în plus față de permiterea datelor mobile, însă nu au fost oferite detalii despre cum va funcționa acest lucru nu au fost făcute publice. Pe larg aici.
✈️ Operațiunile aeriene ale TAP Air Portugal sunt grav afectate în perioada 8-9 decembrie 2022 din cauza unei greve a însoțitorilor de bord. Aceștia solicită creșteri salariale și condiții de lucru mai bune. Pe larg aici.
✈️ Piloții companiei Delta Air Lines vor beneficia de o creștere salarială de 34% în decursul următorilor patru ani. Noul contract va avea un impact de aproximativ 7,2 miliarde de dolari în bugetul companiei aeriene. Sindicatele care reprezintă zeci de mii de piloții americani afirmă că înțelegerea dintre Delta și piloții săi va influența salariile oferite de alte companii aeriene piloților lor. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Internațional Beijing Capital (PEK) nu va mai solicita dovada unui rezultat negativ pentru Covid-19 la intrarea în terminalele sale. Pe larg aici.
✈️ Comisia Europeană a aprobat cererea Franței de a interzice zborurilor interne dacă există alternative de călătorie cu trenul cu o durată mai mică de 2,5 ore. Pe larg aici.
✈️ Singapore Airlines și Thai Airways au semnat un memorandum de înțelegere pentru a forma un parteneriat strategic. Extinderea acordului de code-share dintre cele două companii este principalul beneficiu a acestui parteneriat. Pe larg aici.
✈️ Airbus a confirmat oficial că nu va atinge ținta de livrări de avioane civile setată pentru anul 2022. Producătorul european de avioane estima că va livra în jur de 700 de avioane în acest an, însă la până la finalul lunii noiembrie 2022 livrase doar 563 de avioane. Pe larg aici.
✈️ Air Greenland a recepționat primul și singurul Airbus A330neo comandat. Avionul va fi introdus în serviciul comercial în 19 decembrie 2022 pe ruta Kangerlussuaq - Copenhaga, iar singurul A330-200 Air Greenland (asamblat în 1998) va fi retras definitiv din flota companiei în martie 2023. Pe larg aici.
✈️ Compania turcă specializată pe transportul aerian de marfă MNG Airlines se va lista la New York Stock Exchange în prima jumătate a anului viitor cu ajutorul unui SPAC (special purpose aquisition company). Pe larg aici.
✈️ Oficialul uneia dintre cele mai mari companii de leasing a declarat că o potențială lansare a unei versiuni mai mare a modelului A220 din portofoliul Airbus, posibil A220-500, ar eroda succesul familiei A320neo. Pe larg aici.
✈️ Air India va cheltui aproximativ 400 de milioane de dolari pentru a reînnoi interiorul celor 27 de Boeinguri 787 Dreamliner și 13 Boeinguri 777 pe care le deține. De asemenea, compania va introduce cu această ocazie și cabina premium economică în aceste avioane. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Heathrow din Londra va fi afectat, din nou, de o grevă. Angajații unei companiei Menzie care manipulează bagajele pentru companiile aeriene vor protesta timp de 72 de ore, începând cu 16 decembrie. Vor fi afectate 10 companii aeriene care operează de la terminalele 2, 3 și 4. Zborurile dintre București și Londra LHR operate de British Airways și TAROM nu ar urma să fie afectate. Pe larg aici.
✈️ Directorul general al grupului Airbus afirmă că furnizorii europeni își vor muta producția în Statele Unite pentru a reduce costurile cu energia și îndeamnă guvernele europene să ofere companiilor scutiri de taxe pentru a le stimula să-și păstreze producția în Europa. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Pe rutele București - Cluj Napoca - București, București - Timișoara - București și București - Iași - București au zburat în primele nouă luni ale anului 2022 aproape 600 de mii de pasageri. Pe larg aici.
✈️ Compania maghiară Aeroexpress Regional va relua la jumătatea lunii decembrie 2022 zborurile comerciale regulate dintre capitala Ungariei și aeroportul din Cluj Napoca. Pe larg aici.
✈️ Compania italiană AeroItalia a anunțat ruta Milano BGY - București. Aceasta va fi inaugurată în 2023 și va fi a doua rută a companiei spre și dinspre aeroportul Henri Coandă din capitală. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: Ryanair va inaugura în 2023 primele sale rute spre și dinspre aeroportul din Iași. Compania low-cost va zbura din Iași spre aeroporturile din Dublin și din Bergamo. Biletele încă nu au fost puse la vânzare. Pe larg aici și aici.
✈️ Compania canadiană WestJet a anunțat șase rute noi pe care le va opera din Calgary (Canada) în 2023. Aceasta va zbura spre Tokyo, Barcelona, Edinburg, Londra LGW, Roma și Dublin. De asemenea, WestJet va opera și în sezonul de vară rutele (acum sezoniere) dintre Calgary și Londra LHR și Paris. Pe larg aici.
✈️ French Bee își extinde rețeaua de rute dintre Franța și Statele Unite. În câteva zile compania franceză va inaugura ruta Paris ORY - Miami, iar în 2023 va inaugura și rutele spre Los Angeles și Newark. Pe larg aici.
Air Serbia a anunțat în ultima săptămână o expansiune masivă în 2023 a rețelei sale. Compania va inaugura anul viitor 11 rute noi, din Belgrad spre destinații din Italia, Franța, Germania, Suedia, Ungaria și Turcia. Pe larg aici, aici și aici.
⚠️ … despre accidente și incidente aviatice
În ultimele șapte zile nu a mai avut loc, din fericire, nici un accident aviatic, iar în mesajele primite prin email (salut@dinaviatie.ro) ne-a fost sugerat să includem în această secțiune accidente aviatice din întreaga lume și incidente aviatice care au legătură doar cu piața românească.
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
💡 … despre inovație
✈️ Embraer a prezentat noi detalii despre conceptele sale de avioane sustenabile din proiectul Energia. Unul dintre acestea va fi hibrid, iar al doilea va fi alimentat cu hidrogen. Ambele ar urma să aibă mai multe configurații; vor putea transporta 19 sau 30 de pasageri.
Tehnologia pentru cele două modele de avioane ar putea fi gata la începutul anilor 2030, respectiv în 2035. Pe larg aici.
Anunțul producătorului brazilian de avioane vine la doar câteva zile după anunțurile făcute de Airbus despre planurile sale de a produce avioane ale căror motoare vor fi alimentate cu hidrogen.