🗞️ Buletin informativ Din aviație #23
Un director al CNAB ar fi cerut o mită de 22 de milioane de euro pentru trafic de influență, AirConnect a inaugurat rutele regulate, iar Licența de Operator a Legend Airlines a fost revalidată de MT.
Salutare!
Primul Airbus A321neoLR dintre cele două comandate de HiSky a sosit joi dimineață pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București, Licența de Operator a Legend Airlines a fost revalidată, iar un director al CN Aeroporturi București a fost reținut de DNA.
ITA Airways și cele mai mari companii aeriene din China au raportat pierderi masive pentru 2022, Cathay Pacific caută aproximativ 50 de Airbusuri din familia A320neo, Embraer speră să vândă avioane din seria E2 companiilor Lufthansa și LOT Polish Airlines, iar Boeing afirmă că va crește rata de producție a avioanelor de tip 737 MAX.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
🏴 Vineri, 31 martie 2023, s-au împlinit 28 de ani de la accidentul aviatic din Balotești (Ilfov). În dimineața zilei de 31 martie 1995, la ora 08:08, toți cei 49 de pasageri și 11 membrii ai echipajului care se aflau la bordul Airbusului A310 (YR-LCC) care efectua zborul TAROM RO371 București - Bruxelles și-au pierdut viața după ce avionul s-a prăbușit în apropiere de Balotești, la scurt timp după decolare.
Acesta este cel mai grav accident aviatic din România.
✈️ AirConnect (România) a închiriat un avion de tip Saab 340 de la compania NyxAir pentru o perioadă de câteva săptămâni. Acest avion operează o parte dintre zborurile regulate ale companiei românești pe rute interne. Pe larg aici.
✈️ Licența de operare (LO) a companiei aeriene românești Legend Airlines a fost revalidată de Ministerul Transporturilor în 20 martie 2023. Aceasta fusese suspendată de MT la începutul lunii octombrie 2022. Pe larg aici.
✈️ Procurorii DNA au deschis un dosar legat de activitățile comerciale de la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București și au dus marți la audieri mai multe persoane. Aceștia au făcut percheziții marți dimineață în aeroport dar și la domiciliile unor inculpați și la sediile unor societăți comerciale. Pe larg aici.
✈️ Ulterior, un director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) și alte trei persoane au fost reținute de Direcția Națională Anticorupție pentru trafic de influență, mită în valoare de peste 22 de milioane de euro și spălare de bani. Faptele de corupție ar viza contractele pentru spațiile comerciale din aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Pe larg aici.
✈️ Carpatair operează începând cu data de 29 martie 2023 zboruri cu un avion propriu pentru compania aeriană airBaltic. Contractul are o durată de peste două luni. Pe larg aici.
✈️ PE SCURT⚡: Primul Airbus A321neoLR HiSky, înmatriculat YR-WOW, dintre cele două comandate de compania aeriană a sosit joi dimineață pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București - video aici. Acesta este primul avion din familia A320neo a producătorului european de avioane înmatriculat în țara noastră.
Acum, HiSky Europe, înregistrată în România, are în flotă cinci avioane (patru Airbusuri A320 și un A321neoLR) care au o vârstă medie de numai șapte ani; aceasta având, astfel, cea mai tânără flotă de avioane din România.
Pe lângă acestea, HiSky mai are un Airbus A319 înmatriculat în Republica Moldova, iar al doilea A321neoLR va fi livrat în aprilie 2023 și va fi înmatriculat în România ca YR-WIN.
✈️ MAI PUȚIN RELEVANT: Procurorii anchetează conducerea și angajații de la Cadastru în dosarul blocului construit pe culoarul de zbor al avioanelor care aterizează sau decolează de la aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București. Reprezentanții proprietarilor susțin că au acționat legal. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
⭐ Recenzie
✨ Am zburat recent cu Air Serbia în clasa business între aeroportul „Nikola Tesla” din Belgrad și aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București, vezi aici cum a fost experiența de la sol, dar și de la bordul avionului.
🌍 … din aviația globală
✈️ PE SCURT⚡: Autoritățile Republicii Moldova vor să preia în administrarea statului aeroportul din Chișinău, concesionat în urmă cu câțiva ani de Avia Invest SRL.
Acest proces a fost demarat în urmă cu câteva luni, însă concesionarul afirmă că procedura este ilegală, iar autoritățile de la Chișinău au preluat unilateral zilele trecute în administrare toate activele companiei. Pe larg aici.
✈️ Henrik Hololei părăsește departamentul de transport al UE pe fondul tumultului din cauza călătoriilor gratuite în Qatar de care a beneficiat în timp ce echipa sa negocia un acord major de aviație cu Qatar. Pe larg aici.
✈️ Avioanele se confruntă cu un risc tot mai mare de a fi lovite de resturi de rachete necontrolate. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană italiană ITA Airways a încheiat anul 2022 cu o pierdere netă de 486 de milioane de euro. Aceasta a avut venituri de 1,58 miliarde de euro și a transportat 10,1 milioane de pasageri. Pe larg aici.
✈️ După anunțul rezultatelor financiare pentru 2022 ale ITA Airways, directorul general al grupului Lufthansa a afirmat că pierderile ar trebui să fie reflectate în valoarea companiei, entitate în care Lufthansa dorește să devină acționar minoritar. Pe larg aici.
✈️ Airbus și Boeing se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare din partea Ministrului Aviației Civile din India pentru a construi linii de asamblare de avioane comerciale în India. Companiile aeriene indiene ar urma să recepționeze în următorii zece ani sute de avioane produse de cei doi producători. Pe larg aici.
✈️ China Southern Airlines, cea mai mare companie aeriană din China după dimensiunea flotei, se așteaptă să recepționeze peste 200 de avioane cu un singur culoar produse de Boeing și Airbus în următorii trei ani. Pe larg aici.
✈️ Compania ucraineană Antonov face pași mărunți în reconstrucția avionului AN-225 Mryia, însă criticii spun că a dedica bani și energie pentru reconstrucția avionului ar fi o prioritate greșită. Pe larg aici.
✈️ Producătorul brazilian de avioane ia în calcul, din nou, posibilitatea de a proiecta și construi un avion mai mare decât Embraer E195-E2, actualmente cel mai mare avion dedicat transportului de pasageri pe care-l are în portofoliu. Pe larg aici.
✈️ India nu va crește cotele de trafic aerian pentru statele din Golf și mai degrabă dorește ca transportatorii indieni să ofere mai multă capacitate de transport pe rutele internaționale. Pe larg aici.
✈️ Boeing va crește rata de producție a avioanelor de tip 737 MAX peste cea actuală de 31 de avioane pe lună „foarte curând”. De asemenea, producătorul american de avioane raportează progres bun și în certificarea modelului 737 MAX 7, cel mai mic avion al acestei familii. Pe larg aici.
✈️ Primul Boeing 777-300ER din lume convertit din versiune dedicată transportului de pasageri în variantă cargo a efectuat zilele trecute primul zbor de test. Modelul, botezat „The Big Twin”, a fost convertit în variantă cargo de Israel Aerospace Industries într-un hangar din Tel Aviv (Israel) și va avea o capacitate de transport de 100 de tone de marfă. Video aici.
✈️ Producătorul brazilian de avioane, Embraer, speră să securizeze comenzi pentru avioane din seria E2 de la grupul Lufthansa și LOT Polish Airlines, companii care ar urma să plaseze comenzi pentru avioane regionale. Ambele operează în prezent avioane produse de Embraer. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană columbiană a operat ultimul său zbor în 30 martie 2023. Aceasta este a doua companie din Columbia care intră în faliment în acest an. Pe larg aici.
✈️ Comisia Europeană a concluzionat, în urma unei investigații care a durat trei ani, că un împrumut de 400 de milioane de euro pe care guvernul italian l-a acordat Alitalia și subsidiarei sale Alitalia CityLiner în 2019 este ilegal, în conformitate cu normele Uniunii Europene privind ajutorul de stat. Pe larg aici.
✈️ American Airlines, Hawaiian Airlines și United Airlines au redus cu 4, 7, respectiv 6% capacitatea de transport din trimestrul doi al acestui an. Acestea au fost forțate să anuleze zboruri din cauza lipsei de piloți și a întârzierilor apărute în procesul de livrare a avioanelor. Pe larg aici.
✈️ China pare să facă progrese în ceea ce privește dezvoltarea motorului CJ-1000A, un motor de dimensiuni medii pentru care ar urma să propulseze avioanele de producție chineză COMAC C919. Motorul este în curs de dezvoltare din 2017, însă progresul a fost lent chiar și fără a lua în considerare efectele pandemiei. Pe larg aici.
✈️ Cele mai mari companii aeriene din China au raportat pierderi uriașe pentru anul 2022, însă analiștii estimează că acestea vor reveni în 2023 pe profit. Pe larg aici.
✈️ Liderii mai multor companii aeriene europene au cerut miercuri măsuri pentru prevenirea grevelor cronice ale controlorilor de trafic aerian francezi. În ultimele săptămâni Franța s-a confruntat cu mai multe greve care au afectat industria aviatică, iar în zilele ce urmează vor avea loc noi greve în Franța, și nu numai. Pe larg aici.
✈️ Directorul general al grupului Ryanair a declarat că este în negocieri cu Boeing și intenționează să comande peste 100 de Boeinguri 737 MAX, însă pentru finalizarea comenzii cere „reduceri substanțiale”. Pe larg aici.
✈️ Air Astana (Kazahstan) profită de reducerea traficului aerian din Rusia și încearcă să-și crească cota de piață pentru rutele spre și dinspre China. Pe larg aici.
✈️ Cathay Pacific (Hong Kong) încearcă să obțină de la companiile de leasing aproximativ 50 de Airbusuri din familia A320neo. Compania ar fi comandat aceste avioane direct de la producătorul european, însă, din cauza cererii mari, le-ar putea primi abia la sfârșitul deceniului. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Wizz Air a decis să anuleze toate zborurile dintre Craiova și Torino care erau programate să fie operate după 30 aprilie 2023. Compania low-cost inaugurase această rută la jumătatea lunii decembrie 2022. Pe larg aici.
✈️ Eurowings zboară, din nou, regulat între aeroportul „Henri Coandă” din București și aeroportul din Stuttgart (Germania). Aceasta operează trei zboruri pe săptămână între cele două orașe. Pe larg aici.
✈️ PE SCURT⚡: AirConnect (România) a inaugurat în această săptămână cele patru rute regulate dintre București și aeroporturile din Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Baia Mare, dar și cele dintre Budapesta și aeroporturile „Henri Coandă” (Otopeni) din București și „Avram Iancu” din Cluj Napoca.
Unele zboruri inaugurale au avut întârziere de aproximativ o oră, altele, precum cele dintre București și Budapesta și Budapesta și Cluj Napoca, au avut întârzieri de peste cinci ore…
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
✈️ HiSky va zbura pe rute regulate de la finalul lunii martie 2023 cu Airbus A321neoLR din București spre trei destinații europene. De asemenea, va opera cu acest tip de avion și anumite zboruri charter. Pe larg aici.
✈️ PE SCURT⚡: Air France a început să zboare din 26 martie 2023 regulat cu Airbus A220-300 între hubul său de pe aeroportul „Charles de Gaulle” din Paris și aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Zborul TAROM RO154 operat în noaptea dintre joi și vineri pe ruta Tel Aviv - București a aterizat pe aeroportul din Istanbul din cauza unei alerte (falsă) cu bombă. Pe larg aici.
✈️ Boeingul 737-700NG TAROM, înmatriculat YR-BGG, care urma să opereze sâmbătă zborul RO383 București - Paris a revenit de pe pista 26R a aeroportului bucureștean la poziția de parcare din cauza unei probleme tehnice. Pe larg aici.
✈️ Zborul TAROM RO7673 operat în 25 martie 2023 pe ruta Timișoara - Hurghada a aterizat pe aeroportul "Henri Coandă" (Otopeni) din București din cauza unei urgențe medicale - unuia dintre piloți i s-a făcut rău în timp ce avionul era în spațiul aerian bulgar. Pe larg aici.
✈️ Două dintre cele patru cauciucuri ale trenului de aterizare principal de la un Boeing 737 MAX flyDubai au explodat după aterizarea pe aeroportul din Male (Maldive). Avionul a rămas pe pista aeroportului, așadar traficul aerian a fost oprit pentru aproximativ trei ore și jumătate. Pe larg aici.
✈️ Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB) din SUA au emis raportul preliminar al unui accident în care a fost implicat un Bombardier Challenger 300 privat. Din cauza unor posibile probleme tehnice, piloții avionului au avut dificultăți în a controla avionului la scurt timp după decolare.
Aceștia au efectuat o aterizare de urgență, însă un pasager care se afla la bordul avionului și-a pierdut viața. Inițial, în presa americană era menționat faptul că avionul ar fi intrat într-o zonă cu turbulențe severe, dar această informație a fost infirmată de NTSB. Pe larg aici.
📊 Sondajul săptămânii
🆘 Din aviație are nevoie de parteneri. Dacă dorești să-ți promovezi afacerea în acest buletin informativ, contactează-ne la sales@aviationgeek.ro. Mulțumim.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.