🗞️ Buletin informativ Din aviație #46
Swiss va zbura regulat la Cluj Napoca din 2024, Toyo Aviation (România) și-a mărit flota, iar CNAB a celebrat luni 100 de ani de la primul zbor internațional de noapte cu program regulat din lume.
Salutare.
În această săptămână am decis să activăm BoardingPass Plus - abonamentele plătite pentru site-ul BoardingPass.ro.
Abonații noștri vor avea, astfel, acces la versiunea fără reclame a site-ului și vor putea citi articolele care conțin informații pe care le-am obținut în exclusivitate, îmbunătățind astfel experiența de vizitare a site-ului.
În cazul în care dorești să te abonezi, o poți face rapid și simplu pe site-ul BoardingPass.ro/plus.
Îți mulțumim pentru suport.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ EXCLUSIV: un fost director financiar al companiei aeriene de stat intenționează să lanseze în România o nouă companie aeriană. Pe larg aici.
✈️ Aproape o sută de zboruri charter vor fi operate între 11 și 22 septembrie 2023 de pe aeroporturi din România și Moldova spre Tel Aviv (Israel). Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: Toyo Aviation a achiziționat recent încă un avion privat, iar în 9 septembrie 2023 l-a recepționat; flota sa numără acum cinci avioane. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a celebrat luni 100 de ani de la primul zbor internațional de noapte cu program regulat din lume, realizat pe ruta Belgrad - București.
În acest context, în 11 septembrie 2023, în Rotonda aeroportului „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București, a avut loc festivitatea de dezvelire a unei plăci omagiale închinate acestui moment istoric.
📰 PE SCURT: Wizz Air este mândră să anunțe un punct de reper semnificativ, sărbătorind 80 de milioane de pasageri transportați din și spre aeroporturile din România.
În semn de recunoștință pentru această realizare importantă, Wizz Air l-a premiat cu un voucher pe norocosul pasager cu numărul 80 de milioane, care a călătorit miercuri pe zborul de la Palma de Mallorca către Cluj Napoca.
De la primul său zbor din România în 2006, Wizz Air a devenit principala companie aeriană din țară, operând 35 de aeronave la bazele sale din Cluj Napoca, Craiova, București, Sibiu, Iași și Timișoara. În 2023, aceasta a închis bazele operaționale din Bacău și Suceava.
✈️ Parchetul European a făcut percheziții la Inspectoratul General de Aviație din cadrul Ministerului de Interne (MAI) privind achiziții din fonduri europene. Pe larg aici.
✈️ România ar putea găzdui un nou Centru de Mentenanță și Suport Logistic destinat avioanelor F-16 „Fighting Falcon”, conform unui Memorandum de Înțelegere semnat în această săptămână la București între compania norvegiană Kongsberg și ROMAERO SA. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🌍 … din aviația globală
✈️ AerCap Holdings a anunțat oficial că o divizie a General Electric va vinde o participație în valoare de aproximativ 2,44 miliarde de dolari în uriașa companie de leasing de avioane printr-o ofertă publică subscrisă. Pe larg aici.
✈️ Datele a peste trei mii de furnizori ai Airbus au fost accesate ilegal de un hacker; producătorul european de avioane investighează incidentul de securitate. Pe larg aici.
✈️ Firma de administrare a activelor aviatice și de investiții AIP Capital a achiziționat 10% din acțiunile companiei aeriene Eastar Jet (Coreea de Sud) de la VIG Partners, entitatea de capital privat din Coreea de Sud care a devenit unic acționar al companiei low-cost la începutul acestui an. Pe larg aici.
✈️ Air Serbia ia în calcul restabilirea propriei divizii de întreținere pentru avioane, reparații și revizii (MRO), precum și noi divizii de catering și deservire a zborurilor la sol din cauza tensiunilor cu furnizorii terți din ultimii ani. Pe larg aici.
✈️ Boeing și SMBC Aviation Capital au anunțat semnarea unui contract pentru o comandă fermă de 25 de avioane de tip 737 MAX 8. Noua comandă crește numărul total de avioane de acest tip comandate de SMBC la 81. Pe larg aici.
✈️ Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a readus ratingul de siguranță a aviației din Mexic la „Categoria 1”, cel mai înalt nivel, permițând companiilor aeriene să crească din nou conectivitatea între SUA și Mexic. Pe larg aici.
✈️ Proiectele de reglementări luate în considerare de către Autoritatea de Aviație Civilă din Nepal (CAAN) va obliga noile companii aeriene să înceapă operațiunile cu cel puțin trei avioane și să aibă planuri concrete pentru cinci în termen de cinci ani. Pe larg aici.
✈️ KLM Royal Dutch Airlines a încheiat un contract cu CDB Aviation pentru a închiria trei A321neo cu livrări estimate între septembrie și noiembrie 2024. Pe larg aici.
✈️ Ministrul sloven pentru Dezvoltare Economică și Tehnologie, Matjaž Han, a confirmat că guvernul sloven va continua să avanseze planurile de înființare a unei noi companii aeriene naționale. Pe larg aici.
✈️ Airbus Beluga Transport (Franța) își propune să finalizeze activitatea de certificare în octombrie 2023 și să înceapă operațiunile aeriene folosind cinci Airbusuri A300-600ST Beluga sub propriul său certificat de operator aerian. Pe larg aici.
✈️ Președintele francez a declarat că Bangladeshul s-a angajat să comande 10 avioane de la Airbus, marcând primul acord al țării din Asia de Sud cu producătorul de avioane european. Pe larg aici.
✈️ Northern Pacific Airways (SUA) a anunțat că și-a schimbat numele în New Pacific Airlines ca răspuns la litigiile în curs de desfășurare a mărcii comerciale Northern Pacific, dar operațiunile sale vor continua neîntrerupt. Pe larg aici.
✈️ Zeci de angajați ai Cargolux Airlines au protestat joi din cauza faptului că sindicatele nu au ajuns la un acord cu compania aeriană privind contractele de muncă ale acestora. Aproximativ 90% din operațiunile Cargolux au fost anulate. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană Vietnam Airlines a semnat un contract cu producătorul american de avioane pentru achiziția a 50 de avioane de tip Boeing 737 MAX 8. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Boeing a primit în august 2023 comenzi ferme pentru 45 de avioane: 37x 737 MAX și 7x 787 Dreamliner. De asemenea, producătorul american de avioane a livrat luna trecută 35 de avioane: 22x 737 MAX, 2x 767F, 3x KC-46, 3x 777F, 5x 787 Dreamliner.
✈️ Wizz Air a afirmat că estimează o potențială reducere a capacității de transport cu 10% în a doua jumătate a anului fiscal 2024, din cauza inspecțiilor necesare pentru motoarele Pratt & Whitney care propulsează Airbusurile A320neo și A321neo din flota sa. Pe larg aici.
Din același motiv, cea mai mare companie aeriană din India, IndiGo, caută să preia până la 22 de avioane din familia A320 de pe piața de închiriere secundară, deoarece se confruntă cu reținerea la sol a mai multor avioane din familia Airbus A320neo propulsate de motoare Pratt & Whitney. Pe larg aici.
✈️ Pratt & Whitney estimează acum că va trebui să inspecteze un total de 600 până la 700 de motoare de pe avioanele din familia Airbus A320neo pentru defecte de calitate între 2023 și 2026. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ HiSky va zbura din a doua jumătate a lunii decembrie 2023 de la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București spre aeroportul din Bordeaux (Franța). Pe larg aici.
✈️ AirConnect (România) a decis să suspende timp de patru săptămâni zborurile dintre București și aeroporturile din Baia Mare și Suceava. Cele două rute ar urma să fie reluate la începutul lunii octombrie 2023. Pe larg aici.
✈️ Swiss International Air Lines va zbura regulat din martie 2024 între Zurich (Elveția) și aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Compania aeriană HiSky va zbura din 25 septembrie între București și Chișinău, iar ca răspuns, TAROM a anunțat joi creșterea numărului zborurilor operate săptămânal pe această rută de la 19 la 21 de zboruri.
Nicio altă companie aeriană nu mai operează zburi comerciale regulate de pasageri între capitalele României și Moldovei.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Un Airbus A320 operat de compania rusă Ural Airlines a aterizat de urgență în dimineața zilei de 12 septembrie 2023 pe un câmp din Rusia. Pe larg aici.
✈️ Pasagerii unui Airbus A320neo Air China au fost evacuați de urgență de la bordul avionului imediat după ce acesta a aterizat pe pista aeroportului din Singapore deoarece cabina avionului s-a umplut de fum. După aterizare, unul dintre motoarele avionului a fost cuprins de flăcări. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: un Learjet 45, înmatriculat VT-DBL, care zbura pe ruta internă Visakhapatnam (India) spre Mumbai s-a prăbușit în timpul aterizării pe aeroportul de destinație.
La bordul avionului privat se aflau șase pasageri și doi membri ai echipajului. Din fericire, niciunul dintre cele opt persoane nu și-ar fi pierdut viața, potrivit presei indiene. Cauza acestui accident aviatic va fi aflată după finalizarea investigației. Galerie foto aici.
✈️ Un Embraer E145 operat de United Nigeria Airlines a ieșit de pe pista aeroportul din Lagos (Nigeria) după aterizare. Niciuna dintre cele 55 de persoane care se aflau la bordul avionului nu a fost rănită. Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A310 Royal Canadian Air Force și un Airbus A400M Armée de l'Air s-au ciocnit la sol, pe aeroportul din Guam (SUA). Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A310 cu care călătorea primul ministru al Canadei a avut o problemă tehnică în Delhi (India). Din această cauză, întreaga delegație canadiană a rămas în India, unde a avut loc summitul G20 de anul acesta, mai mult decât era planificat. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 737-400 Tailwind Airlines care zbura pe ruta Antalya - Praga și care avea la bord 112 pasageri a aterizat de urgență, vineri dimineață, pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București, după ce piloții au anunțat detectarea unor posibile scurgeri de combustibil. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: zborul Dan Air DN321 Munchen - Bruxelles - Brașov din 13 septembrie 2023 a fost operat cu aproximativ 15 ore întârziere din cauza unei probleme tehnice.
Compania aeriană a trimis la Bruxelles un alt avion pentru a prelua pasagerii, iar decolarea de acolo spre Brașov a avut loc la ora locală 04:45. Aterizarea pe aeroportul brașovean a fost la ora 08:00.
"Pasageriilor le-au fost oferite la fiecare 2 ore un voucher, la 5 ore mâncare. Urmează să luăm și alte masuri pentru a reduce disconfortul resimțit," a transmis compania aeriană.
În seara zilei de joi, avionul a decolat de la Bruxelles (Belgia) spre Craiova, însă piloții au decis să revină pe aeroportul din capitala Belgiei la scurt timp după decolare, probabil din motive tehnice.
📸 Fotografia săptămânii

Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.