🗞️ Buletin informativ Din aviație #8
O nouă companie aeriană a fost certificată în țara noastră de AACR, iar marți au început să fie operate primele zboruri de calibrare a sistemelor de radionavigație instalate la aeroportul din Brașov.
Salutare,
Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a început marți să efectueze primele zboruri de calibrare a sistemelor de radionavigație instalate la aeroportul din Brașov, Ryanair se retrage de pe patru aeroporturi românești, iar FLYONE Airlines a primit certificatul de operator aerian în România.
Pe plan internațional: United Airlines a plasat o comandă uriașă pentru 100 de Boeinguri 787 Dreamliner și 100 de MAX-uri, China Eastern a recepționat primul Comac C919, iar majoritatea aeroporturilor peruane sunt temporar închise din cauza revoltelor din această țară.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Din aviație poate fi acum accesat și la adresa www.DinAviatie.ro.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a început să opereze zboruri de calibrare a echipamentelor de radionavigație instalate la aeroportul din Brașov. Zborurile au debutat marți și au, până acum, o durată medie de patru ore. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: Compania low-cost Ryanair se retrage de pe patru aeroporturi din România. Aceasta nu va mai zbura de la sfârșitul lunii martie 2023 spre și dinspre aeroporturile din Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara. Pe larg aici.
✈️ Plecarea Ryanair de pe aeroportul din Sibiu înseamnă pierderea a aproximativ 24 de mii de pasageri în sezonul de vară, afirmă directorul aeroportului sibian. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: FLYONE Airlines (România) a obținut certificatul de operator aerian de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). Aceasta are legătură directă cu compania aeriană FLYONE din Republica Moldova și FLYONE Armenia. Pe larg aici.
✈️ În intervalul 8 - 14 decembrie 2022, pe Aeroportul Henri Coandă (Otopeni) din București, 156 de zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 60 minute.
Cele mai multe zboruri cu întârzieri de peste o oră s-au înregistrat, în ordine, la principalii operatori de pe aeroport, respectiv Wizz Air (53 zboruri), Ryanair (40 zboruri) și TAROM (19 zboruri).
În același interval de referință, au fost anulate 31 de zboruri și au fost operate 1.785 de zboruri, dintre care 1.665 regulate.
✈️ NEOFICIAL: Animawings va fi rebranduită în curând ca Aegean România. Aegean Airlines a înregistrat în 2021 mărcile Aegean România și Aegean Airlines România. Pe larg aici.
✈️ Al doilea ATR din flota Air Connect, model 72-600, a fost mutat miercuri după-amiază de pe aeroportul din Napoli (Italia) pe aeroportul Henri Condă (Otopeni) din București cu oprire în Tirana (Albania). Avionul va fi înmatriculat YR-ACB și a fost operat anterior de Avianca.
✈️ Anca Boagiu a mai primit un mandat provizoriu în Consiliul de Administrație al companiei TAROM. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Traian Vuia din Timișoara ar putea deveni al doilea aeroport din țară după cel din București care va avea conexiune feroviară cu orașul. Valoarea proiectului este de aproximativ 423 de milioane de lei, iar termenul de execuție ar fi de 22 de luni. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Ștefan cel Mare din Suceava va fi tranzitat în 2022 de aproximativ 800 de mii de pasageri, cifră care reprezintă un record absolut pentru acest aeroport. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunea despre rute aeriene.
🌍 … din aviația globală
✈️ Peru a intrat în stare de urgență la nivel național din cauza valului de proteste împotriva noului președinte, Dina Boluarte. Ca urmare a situației din această țară, mai multe aeroporturi peruane au fost închise. Pe larg aici.
✈️ China Eastern Airlines a recepționat primul Comac C919. Compania chineză a fost clientul de lansare al acestui model de avion, însă va zbura cu C919 doar din primăvara anului 2023. Comac C919 este de producție chineză și va intra în competiție directă cu familiile A320neo de la Airbus și 737 MAX. de la Boeing. C919 este al doilea model de avion produs de Comac. Pe larg aici.
✈️ United Airlines a plasat o comandă fermă pentru 100 de Boeinguri 737 MAX și 100 de Boeinguri 787 Dreamliner. valoarea acesteia este de aproximativ 29 de miliarde de dolari. În total, compania americană are comenzi ferme pentru aproximativ 700 de avioane noi. Pe larg aici.
✈️ Air India ar urma să anunțe o comandă de avioane uriașă. Compania aeriană indiană intenționează să achiziționeze până la 500 de avioane de la Airbus și Boeing. Air India are în prezent o flotă compusă din aproximativ 110 avioane. Pe larg aici.
✈️ Madagascar Airlines a semnat cu Azorra Aviation un contract de leasing pentru trei avioane de tip E190-E2 produse de brazilienii de la Embraer. Primul avion va fi livrat în martie 2023, iar celelalte două în 2024. Pe larg aici.
✈️ AirAsia va lansa subsidiara AirAsia Cambodia ca parte a unui joint-venture cu Sivilai Asia (entitate cu activitate în industria ospitalității). Pe lângă compania aeriană din Malaezia, grupul AirAsia mai are în prezent subsidiare în Thailanda, Filipine și Indonezia. Pe larg aici.
✈️ Brussels Airlines va prelua încă două Airbusuri A320neo din comanda grupului Lufthansa. Avioanele vor fi livrate în 2024 și vor înlocui două Airbusuri A319. De asemenea, în sezonul de vară 2023 compania belgiană, parte a grupului Lufthansa, va închiria, din nou, avioane de tip CRJ900 de la CityJet (Irlanda). Pe larg aici.
✈️ BA Euroflyer, subsidiară a British Airways, a primit certificatul de operator aerian (AOC) și licența de operator aerian de la autoritățile britanice. Compania aeriană va opera zboruri pentru British Airways de pe aeroportul Gatwick din Londra. Pe larg aici.
✈️ Norse Atlantic Airways a avertizat investitorii că ar putea să-și reducă operațiunile din Norvegia după ce guvernul de la Oslo a decis să crească cu 49% taxele pentru pasageri. Pe larg aici.
✈️ Attestor Capital, entitate care deține 51% din compania aeriană germană Condor, va lansa compania aeriană Marabu în Estonia. Cu toate acestea, Marabu va opera zboruri din Munchen și Hamburg pentru Condor cu avioane de tip A320neo închiriate și operate de compania estonă Nordica. Pe larg aici.
✈️ Swiss International Air Lines va înlocui din 2025 flota de Airbusuri A340 cu avioane de tip A350. Compania elvețiană va prelua aceste avioane din comanda grupului Lufthansa. În prezent Swiss operează zboruri lung-curier cu avioane de tip Airbus A330, A340 și Boeing 777. Pe larg aici.
✈️ Emirates va fi singura companie aeriană care va servi șampanie Moet & Chandon, Veuve Clicquot și Dom Perignon până în 2024. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene din Rusia nu mai pot tranzita spațiul aerian al Iordaniei și cel al Laosului. Din această cauză, zborurile operate de companiile rusești cu avioane dedicate zborurilor scurte și medii sunt forțate să efectueze opriri pentru realimentare. Pe larg aici.
✈️ Sute de marocani care au dorit să ajungă în ultimul moment în Doha (Qatar) pentru a participa miercuri la meciul de fotbal a naționalei Marocului de la Cupa Mondială au fost abandonați în Casablanca (Maroc) după ce zborurile lor au fost anulate. Pe larg aici.
✈️ Salariile co-piloților angajați de Spirit Airlines (SUA) vor crește în medie cu 43% pe durata următorilor doi ani, iar a comandanților de avion cu aproximativ 25%. Pe larg aici.
✈️ Departamentul pentru Transport al Marii Britanii a anunțat oficial că va elimina până în 2024 restricția din cauza căreia pasagerii pot transporta în bagajele de cabină lichide, aerosoli și geluri în recipiente de maximum 100 de mililitri. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene Virgin Atlantic și Cathay Pacific vor oferi pasagerilor meniuri speciale în perioada sărbătorilor de Crăciun. Pe larg aici și aici.
✈️ Terminalul 1 al aeroportului Charles de Gaulle din Paris (Franța) a fost redeschis. Operatorul său, Aeroports de Paris (AdP), a decis să închidă acest terminal în perioada pandemiei, iar ulterior a investit aproximativ 250 de milioane de euro pentru modernizarea sa. Pe larg aici.
✈️ Delta Air Lines se așteaptă ca în anul 2023 să-și dubleze profitul față de 2022, însă chiar și în aceste condiții compania estimează că va încheia anul 2023 cu un profit mai mic cu aproximativ 20% față de cel raportat în 2019. Pe larg aici.
✈️ Twitter a suspendat în ultimele zile zeci de conturi care postau detalii despre zboruri, private sau nu. Printre acestea se numără și contul BoardingPass. Pe larg aici.
✈️ După mai multe încercări eșuate, startupul american Boom a găsit un partener care ar urma să dezvolte motoare pentru Overture, viitorul avion supersonic civil al companiei. Marii producători de motoare de avion, Rolls Royce, Safran, Honeywell și GE Aviation, au refuzat în ultimele luni propunerea de colaborare a companiei Boom. Pe larg aici.
✈️ Bruxellesul a anunțat că va introduce noi taxe pentru sectorul aviatic. Acestea vor fi aplicate companiilor care operează zboruri spre și dinspre Belgia cu avioane mai vechi și poluante și zboruri mai scurte de 500 de kilometri. De asemenea, noile taxe vizează și companiile care operează avioane private. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Pe lângă rutele spre Dublin și Milano Bergamo despre care am scris săptămâna trecută, Ryanair a mai anunțat două destinații noi către care va zbura din Iași: Paris Beauvais și Buxelles Charleroi. Pe larg aici.
✈️ Ryanair va inaugura trei rute noi spre și dinspre aeroportul Avram Iancu din Cluj Napoca în 2023. Compania low-cost va zbura de pe aeroportul clujean și spre Paris Beauvais, Milano Bergamo și Bruxelles Charleroi. Pe larg aici.
✈️ AeroItalia va relua în martie 2023 zborurile comerciale regulate dintre aeroporturile Bergamo din apropiere de Milano și George Enescu din Bacău. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air a eliminat din sistemul de rezervări patru rute spre și dinspre aeroporturile din București, Sibiu și Cluj Napoca. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: Compania low-cost Ryanair se retrage de pe patru aeroporturi din România. Aceasta nu va mai zbura de la sfârșitul lunii martie 2023 spre și dinspre aeroporturile din Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara. Pe larg aici.
✈️ Virgin Australia va zbura din iunie 2023 cu Boeinguri 737 MAX pe ruta Cairns (Australia) - Tokyo (Japonia). Zborurile vor avea o durată de aproximativ șapte ore și jumătate. Pe larg aici.
⚠️ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Un angajat al Delta Air Lines care se afla pe platforma aeroportului Hartsfield-Jackson din Atlanta (SUA) a fost accidentat de un utilaj care se deplasa pe platforma aeroportului.
Persoana accidentată a fost transportată la spital, iar reprezentanții companiei aeriene afirmă că angajatul este în stare bună. Pe larg aici.